Lüferden tezgâha ikinci merhaba

Aşırı ve bilinçsiz avlanma nedeniyle nesli tehlikede olan lüfer, balık av sezonunun bitmesine az bir süre kala tekrar tezgâha çıktı. 200 - 250 gramlık lüferin tanesi 20 lira, kilosu 100 lira...

İstanbul Boğazı’nın sembol balıklarından olmasına rağmen nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan lüfer, balık av sezonunun bitmesine yaklaşılırken tezgâhlara bir kez daha geldi. 200-250 gramlık lüferin tanesi 20 lira, kilosu 100 liradan satışa sunuldu.

Yumurtlayamadan aşırı avlandığı için soyunun tükendiği, bilimsel raporlarla açıklanan lüfer, balık avı sezonunda ikinci kez tezgahlara geldi. En son kasım ayında tezgahlara gelen lüfer, bu kez 20 TL’den satışa sunuldu. İstanbul’un yerel balığı olan ve lezzetinden ötürü çok tercih edilen lüferin korunması için kamuoyunda bilinç oluşturma çalışmaları ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen kampanya sayesinde belli bir boyun altındaki lüferlerin avlanmasının önüne geçilmişti.

Yasal boy 20 santimetre

Küçükten büyüğe doğru defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana, sırtıkara ailesinin yasal avlanma boyu 20 santime çıkartılırken, uzmanlar üreme boyu olan 27 santimin geçerli olmasını önermişti. Lüferi bu yıl ikinci kez satışa sunduklarını belirten balıkçılar, balığın henüz çinekop ve sarıkanat boyundayken avlandığının altını çizdi. Balıkçılar, “Büyüyemeyen çinekop lüfer tadını da vermiyor. Hızla tükettiğimiz kaynaklarımızı korumak için boy yasağına dikkat edilmeli” dedi. Lüfer üzerine araştırmalar yapan deniz biyoloğu Mert Gökalp ise, çekeceği belgesel ile bu balığın korunması gerektiğini anlatacağını söyleyerek, “İstanbul’da en çok bulunan balığa artık hasretiz. En büyük nedeni ise aşırı ve bilinçsiz avcılık. Koruma tedbirlerine balıkçılar kadar vatanadaşlar da uymalı” dedi.

Milliyet takipçisi oldu

Lüfer balığının soyunun tükenmesi ilk kez 2009 yılında bilimsel bir raporla belgelendi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşlem Teknolojileri Bölümü’nün hazırladığı rapora göre olgunlaşmadan ve yumurtlayamadan aşırı miktarda avlanan lüferin soyunun ciddi şekilde tehlikeye girdiği anlaşılmıştı. O yıllarda tezgaha lüfer diye konulan balığın üreyemeyen çinekop olduğunu ilk kez Milliyet gazetesi 2009’un aralık ayında sayfalarına taşımıştı. Milliyet’in haberinin adından Türk Deniz Araştırmaları Vakfı başta olmak üzere Greenpeace ve Fikir Sahibi Damaklar gibi örgütler harekete geçerek, lüferin korunması için çalışmalara başlamıştı. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı ile yapılan görüşmelerin ardından lüferin avlanma boyutunun 20 cm’den az olmamasına karar verilmişti. Alınan tüm önlemlere rağmen çinekop avcılığı halen sürerken, yetkililer tezgahlarda ve restoranlarda çinekop görenlerin Alo 174 hattını aramasını istiyor.
Gökhan Karakaş/Milliyet
Editör: TE Bilişim