Son 3 yıldır büyük gelişme gösteren kültür balıkçılığında, uzun vadede pazar payını artırmaya yönelik olarak yeni balık türleri üretimi yaygınlaşıyor. Yoğun olarak çipura ve levrek üreten kültür balıkçıları, günümüzde lahos, sarı ağız, sivri burun karagöz, sinarit ve mercan balığı gibi alternatif üretimler de yapıyor.

Bu yıl sonunda 5-6 milyar euro civarında ihracat gerçekLeştirecekleri tahmin edilen kültür balıkçılarının 2010 hedefi ise 1 milyar dolarlık ( yaklaşık 845 milyon euro) ihracat. Üreticiler ayrıca, çipura ve levrek için devlet tarafından verilen yavru balık destek primlerinin yeni türler için iki katına çıkarılmasını da istiyor. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Ege Canlı Hayvan, Su Ürünleri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı ve Kılıç Deniz Ürünleri A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Sinan Kızıltan, geçtiğimiz hafta EİB'te yapılan toplantı sonucunda, çipura ve levrek türlerinin yetiştiriciliği için ödenen primlerin, yeni üretilen türler için iki kat daha fazla verilmesi için Tarım Bakanlığı'na bir rapor gönderdiklerini söyledi.

Şu an levrek ve çipura için kilogram başına 880 YKr prim ödendiğini anımsatan Kızıltan, Tarım Bakanlığı'ndan, üretimi yapılan yeni balık türleri için 1.60 YTL prim istediklerini bildirdi.

Pazar levrek ve çipuraya doydu
Kültür balıkçılığında mutlaka yeni balık türleri üretilmesi gerektiğine dikkat çeken Kızıltan, Türkiye'deki üreticiler çipura ve levrekte doyuma ulaştı. Yavru balık ihracatında Yunanistan'ın önüne geçmek için yeni türlere yönelmemiz gerekiyor" dedi.

Kılıç Deniz Ürünleri olarak fangri, sinarit, minekop, lahos,sinarit, eşkina ve mercan balıklarını ürettiklerini ifade eden Kızıltan, "Yeni çeşit balık üretimi kısa vadede ihracatı büyük oranda etkilemez. Ancak uzun vadede yeni türler ihracatı artırır ve pazarı genişletir" diye konuştu.

Yeni türlerde levrek ve çipurada olduğu kadar büyük üretimler yapmadıklarını kaydeden Kızıltan, özellikle sinarit, eşkina ve mercan balığı üretiminde başarı sağladıklarını, iç piyasaya 100 ton mercan balığı satışı yaptıklarını dile getirdi.

Ege-Mar Su Ürünleri Genel Müdürü Metin Eke ise, alternaif türler üzerinde 4-5 yıldır çalıştıklarını belirterek, çipura ve levreğin yanı sıra ürettikleri beyaz lahos, sarı ağız ve minekop türlerinin 2006 yılında pazara sunulacağını açıkladı.

Tüm Akdeniz ülkelerinde çipura ve levrek türlerinin yoğun üretim kapasitesine ulaştığını kaydeden Eke, "Artık tüketiciler bu anlamda doyuma ulaştı. Levrek ve çipura üretimindeki tüm teknolojiler çözüldü, problemsiz üretimi yapılabiliyor. Ancak yeni pazarlar için alternatif türler ve çeşitlilik gerekiyor" dedi.
Kültür balıkçılığı ile yılın 365 günü tezgahlarda çipura ve levrek bulunabildiğini anımsatan Eke, rekabet ortamına yeni türler ile öne çıkabileceklerini söyledi. Eke, 120 ton minekop ve 750 ton da sarı ağız üretimi yaptıklarını ifade etti.

Balık tüketimi AB'nin yarısı
Ar-Ge birimlerinin sivri burun, sinarit ve karagöz üretimi üzerine çalıştığını anlatan Pınar Deniz İşletmeleri Müdürü Ufuk Atakan da, ihracatı artırmak amacıyla ürün farklılaştırma stratejisi izlediklerini vurguladı. Yeni türlerin kültür balıkçılığı açısından her zaman önemli olduğunu dile getiren Atakan, yurtdışından balığa artan talebin de göz önüne alınmasıyla yeni türlerin pazarı hareketlendireceğini söyledi.

Türkiye'de kişi başına yıllık 6 kilogram balık tüketildiğine dikkat çeken Atakan, AB ortalamasının ise 12 kilogram olduğunu belirterek, "Tüketimin 3-4 yıl içinde Türkiye'de de 10 kilograma varması bekleniyor. Dünya ve Türkiye'de deniz balığı üretiminde düşüş var. Bunun yerini kültür balıkçılığı alacak, ihraç potansiyelimiz yüksek" diye konuştu.

Kaynak:Şeyda Gümüş-Referans

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim