Giresun Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Muzaffer Kalafat, ''kötü geçti'' diye değerlendirdiği hamsi avı sezonunun ardından bolca avlanmaya başlanan kefalin, balıkçıların yüzünü güldürdüğünü söyledi.

Kalafat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havyar bırakmak için soğuk olan Rusya Federasyonu karasularından daha sıcak ve sığ sulara göç eden kefalin, bol miktarda avlanmaya başladığını belirtti.

Kefal avının Giresun, Trabzon, Rize ve Hopa kıyılarında mayıs ayının ilk haftasında başladığını ifade eden Kalafat, ''kötü geçen hamsi avı sezonunun ardından bolca avlanmaya başlanan kefal, balıkçıların yüzünü güldürdü'' dedi.

Kalafat, kefal avının bilinçli yapılması gerektiğine dikkat çekerek, balıkçılara şu uyarılarda bulundu: ''Kefal bu dönemde, uygun bulduğu sığ koylara havyar bırakmaktadırlar. Balıkçılar kefalı bilinçli avlamaya özen göstermeliler. Gece fenerle av yapılmamalı, özellikle de havyar bırakmayan kefal avlanmamalıdır. Kaçak avlanma yöntemi olan fenerle yapılacak avdan tedirgin olacak balıklar, havyar bırakmadan tekrar sürüler halinde geldikleri sulara dönebilirler. Balıkçılar bu sezon bereketli bir palamut, ancak kötü bir hamsi sezonu geçirdiler. Karadeniz'de bilinçsiz avcılık nedeniyle zaman içinde onlarca balık türü yok oldu. Balıkçılar yine aynı anlayışla, 'çok av yapalım, çok para kazanalım' derken bu balığın da neslini tüketmesinler.'' Kefal avının haziran ayının ikinci haftasına kadar süreceğini tahmin ettiklerini belirten Kalafat, kefalin kilosunun 3,50 ile 5,00 YTL arasında değişen fiyatlarla satışa sunulduğunu söyledi.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim