Akdeniz ‘Kalkan’ı 
 
4 Japon ve 12 Türk uzman Karadeniz’in değerli balığı ’Kalkan’ı Akdeniz’de üretiyor

ANTALYA’NIN Demre İlçesi’nin Beymelek Beldesi’ndeki Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü ile Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) işbirliğinde 2007 yılında başlatılan “Yassı Balık Üretimi Projesi” başarı ile yürütülüyor.

Beymelek’teki enstitüde yapılan üretim çalışmalarında kalkan balığı yetiştiricilik modellerinin geliştirilmesi, pazar boyuna kadar büyütülmesi, ticari ölçekteki üretim şartlarının belirlenmesi amaçlanıyor. Proje kapsamında kalkan yavruları Trabzon Su Ürünleri Enstitüsü’nde üretiliyor. Trabzon’dan getirilen 25-30 gram ağırlığındaki kalkan balığı yavruları Beymelek’te oluşturulan Karadeniz koşullarındaki havuzlarda beslenerek sofralık koşullara ulaştırılıyor.

İlk balıkların kilosu 10-35 lira

Havuzlarda dalyandaki acı su kaynağından alınan 12-13 derecelik su kullanılıyor. Yavru kalkanlar 15-20 ay arasındaki sürede ortalama 1,5 kilogram ağırlığa ulaşıyor. Yavrulardan bazılarının bu sürede 2-2,5 kilogram ağırlığa ulaştığı da oluyor. Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Emre, balıkların büyütülme süresinde karşılaşılan hastalık, beslenme, pazarlama gibi her türlü sorunun uzmanlar tarafından araştırıldığına işaret etti. Emre, 2,5 yıldır devam eden projede 4 Japon, 12 Türk uzmanın çalıştığını bildirdi.

Türk uzmanlardan beşinin Japonya’ya giderek kalkan balığı üretimi konusunda eğitim aldıklarını hatırlatan Emre, her sabah yapılan çalışmaları değerlendirdiklerini, her çalışmanın küçük araştırma havuzlarındaki balıklar üzerinde gözlemlendiğini, üretimin ise, büyük havuzlarda yapıldığını anlattı.

Enstitüde üretilen kalkan balıklarının, kilosunun 10-35 TL arasında satıldığına işaret eden Emre, proje kapsamında üretim için el kitaplarının hazırlanma aşamasında olduğunu bildirdi.

UYUMA AZ KALDI

Trabzon’dan alınıp Akdeniz’de yetiştirilmeye başlanan kalkan balıklarının, bu sulara uyum sağladığını belirten uzmanlar, ilk balıkların satışını da yaptıklarını söylediler.
 

Editör: TE Bilişim