Karadeniz'de robotlu hamsi araştırması

Hamsi azaldı. Bilim dünyası harekete geçti. ARGO isimli cihaz 3 yıl boyunca denizin nabzını tutacak

Ülkemizde hamsinin beklenenin altında avlanması bilim insanlarını harekete geçirdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve TÜBİTAK tarafından desteklenen proje ile Ortadoğu Teknik Üniversitesi bilimsel deniz seferleri yaparak hamsi üzerine kapsamlı araştırmalara başladı.
 
ODTÜ'ye ait araştırma gemisi R/V Bilim-2 ile Karadeniz'e açılan Doç. Dr. Ali Cemal Gücü önderliğindeki ekip, hamsinin stoklarında beklenmedik düşüşün nedenlerini araştıracak.
 
Karadeniz'de iklim değişikliğinin etkilerini gözlemlemek için ODTÜ'de geliştirilen ARGO adlı robotik cihaz, akıntılarla hareket ederek sürekli ölçümler yapacak. Dünya denizlerinde bu tür cihazlardan yaklaşık 3 bin tane olduğu öğrenilirken, ölçümlerin uydular aracılığıyla bilim adamlarına ileteceği belirtildi.
 
Argo, Karadeniz'in sıcaklık, tuzluluk, yoğunluk, oksijen değerlerini ve akıntı hızlarını bilim adamlarına aktaracak. Doç. Dr. Ahmet Kıdeyş, "Bu cihazla yüksek çözünürlükte oksijen ölçümleri yapacağız. Karadeniz'de 150 metreden sonra oksijen bulunmuyor. Bu oksijensiz tabakanın genişlemesi, bir çok canlı yaşamının azalması anlamına geliyor. Bu bağlamda bırakılacak olan ARGO cihazları oksijen seviyeleri ve değişimleri hakkında bilim adamlarına ipucu verecek" dedi.
 
ARGO'nun ilki Sinop'tan denize bırakılırken 3 yıllık pil ömrü boyunca denizden veri toplaması bekleniyor.
Editör: TE Bilişim