Karadeniz'de balık bitiyor

Karadeniz, 30 yıl öncesine kadar bünyesinde 125 çeşit balık barındırıyordu.. Bu sayı şimdi 15'e kadar düştü...

Avlanan balık oranı da giderek azalıyor. Bu durum, Karadenizli balıkçıları kara kara düşündürüyor.. Balıkçılar, Karadeniz'de acilen bir planlamaya gidilmesinden yana. Balıkçı Ahmet Mutlu anlatıyor

"Öncelikle elimizdeki veriyi bulabilirsek, ne kadar yunus var ne kadar palamut var, ne kadar istavrit var, ne kadar hamsi var. Bunu bulduktan sonra biz bunun ne kadarını yılda avlamamız lazım. Körü körüne avladıktan sonra ne olacak bunun sonu. Planlama yapmak lazım. Bu sistem oturacak. Bunu yaptıktan sonra balıkçı da rahat edecek, esnaf da rahat edecek, vatandaş da rahat edecek" Onlara göre tek suçlu balıkçılar değil.. Sorun çok, saymakla bitmiyor..

Balıkçı Ali Kaya anlatıyor: "Algarna avcılığını denize koydular yıllardır. Salyangoz doğayı bozdu, balık yuvalarını bozdu. Karadeniz sahil yolunun geçişinde de tahribat açıldı. Belediyenin çöplerini denize akıtmasından tahribata uğradık. Sadece balıkçının suçu değil. Bilinçsiz avlanmak ve aşırı kirlenme var."

Limanlardaki tekne sayısının çok fazla olması da tepki çeken konulardan.. 20 yılı aşkın süredir kaptanlık yapan Mehmet Ertural, Aşırı tekne sayısının doğal dengeyi bozduğu görüşünde.. "Ha bire yeni tekneler geliyor kontrolsüz bir artış var.küçük balıkta da aynı büyük balıkta da aynı. fizibilite çalışmasıyla birlikte herkesin bildiği sorunu ısrarla devletin gitmesi lazım gürcistan'da yanlış yasak bir yernden geçtiğinde 50 bin dolar ceza verilirken burda ha bire aşağıya düşürüyorlar. yani cezalar caydırıcı değil, alınan önlemler önlem değil." diyor Balıkçılara göre balıkçılıkla ilgili yeni bir düzenleme yapılmazsa balık oranı ve çeşitlilik kısa sürede yokolacak..

Editör: TE Bilişim