Palamut ve hamsi sezonundan sonra balık fiyatları kırmızı et fiyatlarını geçince dar gelirli Karadenizlilerin sofrasına adeta balık girmez oldu. Samsun'da barbunyanın kilosu 30 YTL, kalkanın kilosu 50 YTL'yi bulurken balıkçılar ''balık sattığımız halde kendimiz bile balık yiyemiyoruz'' diyerek balık fiyatlarının yüksekliğinden şikayet etmeye başladılar. Samsun Balıkçılar Odası Başkanı Rasim Kademoğlu, bu yıl bilinçsiz ve aşırı avlanma sonucu hamsi sezonunun erken bittiğini söyledi. Palamut ve hamsi dışında Karadeniz'den çıkan diğer balıkları ''figüran balık'' olarak nitelendiren Kademoğlu, Karadenizlilerin sofrasına, hamsi ve palamuttan sonra diğer balıkların yüksek fiyatları nedeniyle girmediğini ifade etti.

Balıkçıların da çupra, levrek, kalkan gibi balıklardan para kazanamadığına işaret eden Kademoğlu, balıkçılar için en bereketli sezonun hamsi ve palamut sezonu olduğunu kaydetti.

Bu yıl hamsinin bol olduğunu, ancak bilinçsiz ve aşırı avlanma sonucu 5 ay sürmesi beklenen hamsi sezonunun 20 günde bittiğini söyleyen Kademoğlu, ''Ne yazık ki son derece bilinçsiz şekilde avlanma yapılıyor. Özellikle balıkunu fabrikaları talebi karşılamak için aşırı avlanmaya yol açtı. Balıkçılar 24 saat denizde avlanma yapıyor. Bunun önüne geçilmeli'' diye konuştu. Avlanmada kullanılan bazı tekniklerin de balık popülasyonunu olumsuz etkilediğine işaret eden Kademoğlu, yeterli denetim yapılmamasından yakındı. Balıkçılık konusunda bir Bakanlık kurulmasını istediklerini söyleyen Kademoğlu, mevcut kurumların balıkçılığın geliştirilmesi için yeterli olmadığını savundu.
Alıntı : İnternethaber
Editör: TE Bilişim