CHP Ordu Milletvekili Sami Tandoğdu,  Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, yapılan bazı araştırmalar sonucunda Karadeniz hamsisi olarak bilinen türün, Azak Denizi'nde yaşayan bir türle karıştığının belirlendiğini ifade etti.

Sami Tandoğdu, Karadeniz'deki hamsi varlığının tespiti, geleceğe yönelik stokların artırılması ve yönetimi amacıyla “Karadeniz Ekosisteminin İyileşmesinde Biyolojik Gösterge Türler” adıyla başlatılan araştırma raporunda, ”Yapılan genetik çalışmalar sonucunda Sinop civarında yakalanan hamsilerin yalnızca Karadeniz hamsisi olmadığı anlaşılmış, Azak hamsisinin de bu kıyılara gelerek iki popülasyonun karıştığı anlaşılmıştır” ifadelerine yer verildiğini anımsattı. CHP'li Tandoğdu, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

“NATO destekli uluslararası bu çalışmanın izni kim tarafından verilmiştir? Bu çalışmanın içeriği bakanlığınıza bildirilmiş midir? Halen Türk karasuları içerisinde hangi amaçla ne tür çalışmalar yapılmaktadır?”

Tandoğdu, aynı konuyla ilgili olarak Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in yanıtlaması istemiyle sunduğu önergesinde de bu olayın diğer denizlerde görülüp görülmediğini öğrenmek istedi.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim