Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Seyhan, yaptığı açıklamada, İstanbul'da, Karadeniz ile Marmara arasında açılması öngörülen 45-50 kilometre uzunluğunda, 25 metre derinliğinde, 150 metre genişliğindeki ''Kanal İstanbul'' projesini bir deniz bilimci olarak özellikle balık göçleri açısından olumlu bulduğunu belirtti.

İki deniz arasındaki balık göçlerin başka yol olmaması nedeniyle İstanbul Boğazı'ndan gerçekleştiğini, boğazdaki başta yoğun deniz trafiği olmak üzere çeşitli etkenlerin balık göçlerini olumsuz etkilediğini ifade eden Seyhan, ''Kanal İstanbul ile Marmara'dan Karadeniz'e ikinci bir yol açılacak, böylece İstanbul Boğazı'ndaki deniz trafiği de hafifleyecek, böylece balık göçleri de kolaylaşacak'' dedi.

-HAMSİ DE ''KEYİFLİ YOLCULUK'' YAPABİLECEK-

İklim değişikliğinin de balık göçlerini etkilediğini, özellikle hamsinin Karadeniz'e, Anadolu kıyılarına kışlamak için geldiğini belirten Seyhan, ''Kanal İstanbul tabii ki hamsi göçü açısından da olumlu bir gelişme. Çünkü kanal, hamsiye de diğer balıklar gibi ikinci bir yol olacak. İklimsel etkilerle su sıcaklıkları ve diğer etkenler değişmediği müddetçe balıkların bu göçü sürecek'' şeklinde konuştu.

İstanbul Boğazı'nda çift yönlü su akıntısı olduğunu anımsatan Seyhan, ''Kanal İstanbul''daki akıntı rejiminin ise tek yönlü olacağını düşündüğünü söyledi.

-''BOĞAZDAKİ GEMİ TRAFİĞİ BALIK GÖÇÜNÜ OLUMSUZ ETKİLİYOR''-

Doğu Karadeniz Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Ahmet Mutlu ise bir şehirde tek bir kara yolu olduğu zaman korkunç bir trafik yoğunluğu yaşandığını, ancak yol sayısının ikiye çıkmasıyla bu yoğunluğun yarı yarıya düştüğünü, Marmara ile Karadeniz'i birbirine bağlayan İstanbul Boğazı dışındaki ikinci bir su yolunun yapılmasıyla da deniz trafiğinde yaşanan yoğunluğun azalacağını, bunun balık göçleri açısından iyi bir gelişme olacağını savundu.

Mutlu, 50 metrelik bir balıkçı teknesinin pervanesinin suyun 15 metre altındaki kumu harekete geçirdiğine, bunun da balıkları rahatsız ettiğine işaret ederek, ''Yoğun gemi trafiğine sahip boğazdan geçen 30, 50 bin groston gibi büyük gemiler en küçük bir sesten etkilenen balıkları aşırı rahatsız ediyor'' dedi.

-''BALIKLAR KANALDAN GEÇMESE BİLE BOĞAZDAN RAHAT GEÇER''-

Bu nedenle gemilerin geçeceği 25 metre derinlikteki Kanal İstanbul'u, göç eden balıkların kullanmayabileceğini ifade eden Mutlu, ''Tanker ve gemiler kanaldan geçeceği için balıkların daha az geminin seyir ettiği İstanbul Boğazı'ndan geçişi rahat olur. Böylece Karadeniz'e daha fazla balık göç edebilir. Belki de göçler daha çabuk olur ya da boğazda azalan gemi trafiği sayesinde balıklar Karadeniz'e göç yolunda başka yönlere sapmaz, hatta geriye dönmez'' dedi.

Editör: TE Bilişim