Balığı trol bitirdi


TÜRKİYE, balıkçılık konusunda da kendi kendine ihanet ediyor; toprağına, kıyısına, yeşiline ormanına yaptığı gibi...

Kısa bir bilgi:

Trol balıkçılığı 15 Temmuz’da başladı. 15 Eylül’e kadar bu teknelerin 6 milin altına inmeleri (sahile) yasak... 15 Eylül’den sonra da sahillere 3 mile kadar girebilecekler.

Ne yazık ki, bu yasağa rağmen üç milin altında trol çekenler var; bunları herkes biliyor.

Gırgır balıkçılığı da 1 Eylül’de başlayacak

Ne yazık ki trol avcılığı nedeniyle denizlerimizde balık nesli tükeniyor.

Okurumuz Hayati Mimaroğlu telefonda bilinmeyen şeyleri anlatıyor:


Karadeniz, Marmara ve Ege olsun, trol çeken balık teknelerini balık avı ile uğraşanlar bilirler. Ama ses çıkartamazlar, korkarlar. Çünkü gerektiğinde kendileri de aynı yöntemle balık avlamışlardır. Para hırsı tabii.

Okurumuz, Çanakkale’de tatil yapmış; Babakale’de ve Odunluk İskelesi’nde bu tekneleri izlemiş. Zaten geçmişte dört yıl kadar büyük teknelerde balıkçılık yapmış... “Bir yılım da trol teknesinde çalışarak geçti ama vicdanım sızladı. Çünkü denizin tabanında her şeyi süpürerek çıkartıyorduk. Balıklara tam bir eziyet. Ne akıl var, ne vicdan insanlarımızda... Siz çevre tahrip oluyor, 1. sınıf tarım arazisine konut yapılıyor diye yazıyorsunuz ya... Aynı durum denizlerde de yaşanıyor” diyor

HELİKOPTERLER NİYE İZLEMİYOR


- Peki kimdir bunlar?

- Sahil Güvenlik botları, ama kime yetsin... İhbar yapanı kutlamak lazım. Marmara Ereğli, Tekirdağ, Kumbağ-Barbaros, Çanakkale, Bozcaada Odunluk İskelesi, Ayvalık ve İzmir’deki balıkçı barınakları veya iskeleleri. Bu limanlardaki balıkçılar arasında çok sayıda ‘cani’ tekne var. Bazıları yasak falan dinlemiyor trol çekiyorlar. Odunluk İskelesi’nde ‘Dazlaklar’ın iki teknesi ve ‘Geçici 5’ teknesi bunlardan bilinenlerdir... Vicdansızlar. Bandırma’daki tekneciler ise bilinçli, kaçak trol çekmezler. Çünkü yasağa riayet ediyorlar, balık yumurtalarını koruyorlar, yavru balıkların büyümesine imkân veriyorlar. Kaçak avcılar nedeniyle balıkçı esnaf kendi ekmeklerinden oluyorlar.

KAÇAK TROL AVCILIĞI


- Bu canavarlığı kim engeller?

- Hani trol avcılığı Marmara Denizi’nde yasaklanmıştı? Ama önce balıkçı sorumluluğunu bilecek. Sahil Güvenlik botları yeterince mücadele edecek. Esas sorun şu: bu teknelere botların hareketini telefonla haber veren erketeler var. Bunlara 100 lira verilerek botların limandan çıkışları haber veriliyor. Botları uzaktan gördüklerinde ise trolcüler hemen işaret alarak ağları bırakıp uzaklaşıyorlar. Tek çözüm var, Sahil Güvenlik’in helikopterlerinin havadan kontrol yapması... İki-üç tekneye 150 biner lira ceza kes bakalım, nefes alabilecekler mi?

Okurumuzun bir önerisi var:


Marmara’da balık varlığının gelişmesi için avın iki yıl yasaklanması gerekir.

Bunu AB’ye girerken Yunanistan yaptı. Yeni Zelanda’dan bir örnek var. Bir balıkçı dostumuz anlatmıştı. İki küçük koya tekneleri sokmuyorlar, yavru balıklar bırakıyorlar. İki yıl sonra daha çok bir balık bolluğuyla karşılaşıyorlar.

Hadi bir deneyelim bakalım.
Editör: TE Bilişim