Japonya Balina Avında Geri Adım Attı

Çevreci örgütlerin protestoları ve Avustralya hükümetinin baskıları üzerine Japonya, kambur balina avından vazgeçtiğini açıkladı.

Hükümet sözcüsü ve Devlet Bakanı Nobutaka Maçimura, "Japonya, kambur balina avlamayacaktır" dedi.

Tokyo hükümeti, kambur balinaların nesillerinin tükenmek üzere olması nedeniyle 1963'te uygulamaya konulan yasağın ardından, ilk kez geçen ay 50 kambur balina avlayacağını açıklamıştı. 

'Bilimsel program' kapsamında yapıldığı belirtilen balina avına karşı çıkan çevre örgütleri, avlanmanın tamamen ticari amaçlı olduğunu, balina türleriyle ilgili verilere daha zararsız yöntemlerle de ulaşılabileceğini savunuyordu.

Avustralya, Japonya'nın öne sürdüğü 'bilimsel balinacılık yapıldığı' iddialarının kandırmaca olduğunu düşündüklerini bildirmiş, bölgeye bir uçak ve gemi yollayacağını duyurmuştu. Greenpeace'e ait 35 kişilik Espanza gemisi de, Japon balina avcılarını durdurmak için Antartika kıyılarına hareket etmeye hazırlanıyordu.

Japonya Balıkçılık Kurumu yetkilileri, kambur balinaların sayısının normal seviyeye ulaştığını ve az sayıda avlanmanın, sürülere zarar vermeyeceğini öne sürüyor.

Her biri 25-40 ton arasında değişen ağırlığa sahip olan kambur balinalar, son derece akrobatik olmaları ve birbirleriyle iletişim yetilerinin üstünlüğüyle biliniyor. (Cihan Haber Ajansı)

Haberler.Com

Editör: TE Bilişim