İstanbul modern bir balık haline kavuşuyor

İstanbul’un gelişen ihtiyaçlarına cevap vermekte zorlanan Kumkapı’daki Su Ürünleri Hali’ni Gürpınar’a taşınıyor. 240 bin metrekarelik geniş bir alanda inşa edilecek modern balık halinin planları Belediye Meclisi’nde onaylandı.    İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi‚ şehrin gelişen ihtiyaçlarına cevap veremeyen Kumkapı’daki Su Ürünleri Hali’ni Gürpınar’a taşıyor. Beylikdüzü İlçesi’nin Gürpınar sahili dolgu alanına inşa edilecek Su Ürünleri Hali’nin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı‚ İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 18 Aralık 2009 Cuma günkü birleşiminde oybirliğiyle kabul edildi.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın da onay verdiği yeni Su Ürünleri Hali‚ 240 bin metrekarelik geniş bir alanda inşa edilecek ve dünyanın en modern hallerinden biri olacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi‚ balıkçı barınağı‚ su ürünleri tesisi‚ mendirek‚ çekek yeri‚ iskele‚ yanaşma yeri‚ dalgakıran‚ kayıkhane‚ depo‚ otopark gibi yapı ve tesislerden olaşacak hal için proje ihalesine çıkacak. AB ülkelerine su ürünleri ihracatı yapabilecek teknik‚ hijyenik ve fiziksel yeterliliğe sahip olacak yeni halin Türkiye’nin su ürünleri ihracatını önemli ölçüde arttırması bekleniyor.

Balık sezonu açılış töreninde yeni hal müjdesini veren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da “Gürpınar’da inşa edilecek yeni halimiz dünyada bir numara olacak. En ileri teknolojiye sahip bu tesis İstanbullulara 50 yıl hizmet verecek. İhracatımızı arttıracak” demişti. Başkan Topbaş‚ projenin uygulama aşamasında da ilgili kurum ve kuruluş görüşlerinin dikkate alınacağını vurgulamıştı.

1983 yılından bu yana 10 bin metrekare kapalı ve 17 bin metrekare açık olmak üzere 27 bin metrekare alanda hizmet veren Kumkapı’daki mevcut Su Ürünleri Hali’nde 100’ün üzerinde deniz ürünü satılıyor. Halde Tarım İl Müdürlüğü’nden ruhsatlı çeşitli boylarda bin civarında tekne faaliyet gösteriyor. 26 yıldır faaliyet gösteren balık hali‚ aradan geçen süreçte hem nüfus artışının hem de gelişen teknolojinin beklentilerine cevap vermekte zorlanıyor. Hale fiziki yetersizlikler nedeniyle aynı anda birkaç tekne yanaşamıyor.

Editör: TE Bilişim