ISKARTA BALIKLARDAN BALIK YAĞI ÜRETİLECEK

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Bölümü Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Ünlüsayın, ıskarta balıkları ekonomiye kazandırmak için çalışma yaptıklarını belirterek, bu türlerden balık yağı üreteceklerini bildirdi. 

Ünlüsayın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Iskarta Türlerinden Balık Yağı Eldesi ve Bunların Biyolizlere Dönüştürülmesi'' konulu bir proje başlattıklarını belirtti. Bu çalışmanın Antalya Körfezi'nde ıskarta türler üzerine ilk çalışma olduğunu kaydeden Ünlüsayın, şunları söyledi:

''Iskarta, denizde avlanan, ekonomik değeri olmayan ve direkt insan besini olarak kullanılmayan bir deniz türü. Iskartaların değerlendirilmesi kapsamında bir konu ortaya koyduk ve bundan yola çıkarak, ıskarta türlerinden balık yağı elde edilmesi ve bunların biyolizlere dönüştürülmesi konulu proje hazırladık. Bu projemiz, AB'nin balıkçılıkla ilgili, sorumlu komisyon direktifleriyle de uyumlu.''

Bu projeyle ıskarta türlerini ekonomiye kazandıracaklarını ifade eden Ünlüsayın, ıskarta üzerine, Antalya Körfezi'nde daha önce bir çalışma yapılmadığını hatırlattı. Antalya Körfezi'nde daha önce, balık türleri kompozisyonu ve ıskarta türlerine ilişkin detaylı bir araştırmanın yapılmadığına dikkati çeken Ünlüsayın, ''Iskarta türlerini ekonomiye kazandırmak için çalışma yapıyoruz. Araştırmamızla çıkan yeni detaylar, gelecekte yapılacak çalışmaların temelini oluşturacak. Bu çalışmamızla birlikte, ıskarta türlerini ekonomiye kazandıracağız'' dedi.

Ünlüsayın, Su ürünleri konusunda projeler yapmaya devam edeceklerini, özellikle Akdeniz ve Antalya Körfezine yönelik bilimsel çalışmalar gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim