Hamsiye "gündüz avlanma yasağı" getirildi

Türkiye`nin deniz balığı avcılığı üretiminin yarısından fazlasını oluşturan hamsiye, doğal dengeyi korumak ve avlanma sezonunu uzatmak için gündüz avlanma yasağı getirildi.
 
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı , plansız avlama nedeniyle stoklarının azalmasını önlemek ve avlanma sezonunu uzatmak amacıyla, 19 Ekim `de Resmi Gazete `de yayımlanan tebliğ ile hamsiye gündüz avlanma yasağı getirdi. Buna göre, ava gidiş ve dönüş hariç, gırgır ağları ile hamsi avcılığı sadece 16.00?06.00 saatleri arasında yapılabilecek. Belirtilen saatler dışında hamsi avlamak amacıyla gırgır ağları denizde bulundurulamayacak. Uygulama ile hamsinin Türk denizlerinde kalma süresi uzatıldığı için, denizdeki diğer balıkların beslenmesi de kolaylaştırılmış olacak. Bu gelecek dönemlerde, Karadeniz `deki balık popülasyonunun artışı açısından da önem taşıyor. Yasağın başarılı olması halinde, 1,5 aya düşen hamsi av sezonunun 6 aya kadar çıkacağı ve Nisan ayına kadar hamsi yenebileceği belirtiliyor.


Bakanlık ayrıca, Türk teknelerine, Gürcistan `da hamsi avı yasağı da koydu. Avlanma nedeniyle Türk gemilerine sorun çıkaran Gürcistan , avlanma potansiyeli olmadığı için zor duruma düşünce, iki ülke arasında "acil" balıkçılık anlaşması imzalanması için çalışmalar hızlandırıldı.

TGRT Haber
 

Editör: TE Bilişim