Hamsi, balık fiyatlarını dengeliyor

Giresun Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Yılmaz Necipoğlu, hamsi avı döneminde vatandaşların diğer balık türlerini daha ucuz fiyattan yeme fırsatı bulduğunu söyledi.

Necipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin deniz balığı avcılığı üretiminin yarısından fazlasını hamsinin oluşturduğunu belirterek, ''Hamsi avı döneminde vatandaşlar, diğer balık türlerini daha ucuz fiyattan yeme fırsatı buluyor'' dedi.

Karadeniz'de hamsi avının İnebolu'dan Hopa'ya kadar olan alanda sürdüğünü anlatan Necipoğlu, ''Balıkçılar, bu sezon ne bol ne de az hamsi avlıyor. Hamsi, Türk karasularında küçük sürüler halinde olduğu için her bölgede avı yapılıyor'' diye konuştu.

Hamsinin mevsimlik diğer balık türlerinin fiyatlarını dengelediğini kaydeden Necipoğlu, şunları söyledi:

''Hamsi, hem balıkçının hem de ucuz fiyattan balık yeme fırsatını bulan vatandaşın bir nimetidir. Hamsi avı olmadığı dönemlerde balık fiyatlarında büyük artış yaşanıyor. Binlerce kişiye iş sağlayan hamsi, milyonlarca kişiye ucuz gıda maddesi oluyor.

Hamsi, Türk karasularında ne kadar kalırsa ve ne kadar bol avlanırsa hem balıkçının hem de vatandaşın yüzü gülecek. İnşallah bundan sonra hamsi avı için mevsim şartları uygun olur, bol hamsi avlanır, vatandaş da istediği balığı ucuza alır.''

Giresun'da balıkçı manav ve tezgahlarında satışa sunulan balık fiyatları şöyle:

CİNSİ EN DÜŞÜK EN YÜKSEK

Hamsi 2 2,5

İstavrit 4 5

Mezgit 5 7

Barbunya 9 12

Tirsi 7 8

Çinekop 6 7

Kefal 5 6

Levrek (deniz) 25 30

Editör: TE Bilişim