Balıkçı zorda

 Avlanma sezonun uzatılmaması ve kredi borçlarının ertelenmemesi halinde denizde balıkçı teknesi sayısı daha da azalacak.

EGELİ balıkçıları son yılların en sert kışı fena vurdu. Denize açılamayan balıkçıların ekmek teknelerine kredi borçları nedeniyle el konulmaya başlandı. 50 metrelik teknesi Ziraat Bankası’na borcu nedeniyle seferden men edilen Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği Başkanı Mehmet Aksoy, 15 Nisan’da sona eren avlanma sezonun 15 Mayıs’a uzatılmaması halinde birçok balıkçıyı aynı kötü sonun beklediğini dile getirdi.

Her yıl çeşitli nedenlerle yüzlerce balıkçı teknesinin avcılıktan çekildiğini söyleyen sektör temsilcileri, kredi borçlarının ertelenmesini istiyor. Avcılıkla geçimini sağlayan sektörün zor günler yaşadığına dikkat çeken İzmir Deniz Ürünleri Balık Avcıları ve Üreticileri Birliği ile Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği’nin Başkanı Mehmet Aksoy, sıkıntının nedenini şöyle özetledi: Devlet büyüyün dedi ama “2002’de iktidara gelen AK Parti hükümeti, yani Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı, hem Akdeniz sularına hem de orkinosa hakim olmak adına ‘filoları büyütün’ çağrısı yaptı.

Birçok balıkçı da bunu yaptı. Bugün Türkiye’nin en modern balıkçı teknelerinden birini Ziraat Bankası kredisiyle aldım. Ancak Ege ve Akdeniz’de son yılların en sert kışını yaşıyoruz. Yasağın kalktığı eylülden bu yana fırtınadan dolayı yaklaşık 2 ay denize açılamadık. Hal böyle olunca da kredi borcumuzu ödeyemez olduk.”

Müdürlük havaya karışmıyor

Ağır kış şartları nedeniyle ne kredi, tekne ve personelin masraflarını ödeyebildiklerini, ne de mazot alabildiklerini anlatan Aksoy, “Balıkçılık ve Su Ürünleri Müdürü ‘mağdurun yanındayız’ derken, yanına gittiğimizde ‘ben fırtınaya, hava şartlarına karışmam’ diyor. Aynı müdürlük fırtına nedeniyle patlayan balık çiftlikleri için özel önlem alıyor. Bize gelince karışmıyor.

Sonuçta yağmurdan selden sıkıntı yaşayan üreticinin kredi borçları erteleniyor. Ama balıkçıya gelince yok. Biz geçmiş yıllarda da erteleme istedik, yapılmadı. Sonuçta ödenmeyen borçlar bizi bu noktada getirdi” diye konuştu.

YASAK SEZONDA BALIK KOMŞUDAN

35 metrelik balıkçı teknesine Ziraat Bankası’na borcu nedeniyle el konan Sedat Özbalık, kredi borçları ile sezonun uzatılması konusunda bir sonuç alınmaması halinde sektördeki teknelere bankaların el koyacağını söyleyerek, “Bize yasak konan dönemde Yunanistan ava çıkıyor. Ve yakaladığı balığı Ayvalık’tan İzmir piyasasına sokuyor. Avlanma yasağında da sorun var. Bu konudada bilimsel araştırma yapılmalı. Avlanmaya kota konmalı. Yoksa bu mantıkla gelecekte balık kalmaz” diye tepkisini dile getirdi.

Balıkçı alabora

SEZON UZATILMALI

Bu sezon kötü hava şartları nedeniyle denize açıldıkları gün sayısının sayılı olduğunu söyleyen Mehmet Aksoy, “Benim birliğime bağlı 59 tekne var. Buradan 4 bin kişi ekmek yiyor. Eğer sezon uzatılmazsa bu insanlar zora düşecek ve kredilerini ödeyemeyecek ve ekmek teknelerine el konacak. Her geçen gün bu sıkıntıdan 10’larca tekne balıkçılıktan çekiliyor” dedi.

Editör: TE Bilişim