Denizde av yasağı başladı

SAMSUN’da av yasağının başlamasının ardından, yasak getirilmeyen oltayla avlanabilen kıyı balıkçılarının, kefaldeki bolluk yüzünü güldürdü.

Her yıl 1 Eylül'de başlayıp 1 Mayıs'ta sona eren denizlerdeki av sezonu, bu yıl 15 Nisan'da sona erdi. Karadeniz, Marmara ve Ege denizlerinde balık çeşitlerinin ve miktarının azalması nedeniyle Tarım Bakanlığı tarafından alınan bu karar gereği, sezon normal süresinden 15 gün önce bitti. Yeni sezon 1 Eylül’de açılacağı belirtilirken, tezgahları kefal ve kültür balıkları süslemeye başladı.

Havaların ısınmasıyla birlikte bollaşan kefal, av yasağından önce ağa, yasak sonrasında da oltaya sarılan balıkçıyı sevindirdi. Kilosu 10 YTL’den satılan kefal balıkçıların umudu oldu. 38 yaşındaki balıkçı Mümin Aydemir, bu yıl küresel ısınma nedeniyle bol ve bereketli bir sezon geçiremediklerini belirterek şöyle konuştu:

“Hamsi, palamut, lüfer, çinekop gibi balık çeşitlerinde umduğumuz bulamadık. Çok az miktarda çıktılar. Ancak küresel ısınmasının bize tek karı kefal oldu. Sıcak havada çıkan kefal normalden 20 gün önce ağlarımıza takıldı. Bu sezon kefalin bol olacağını düşünüyoruz.”

Kefalin bir hafta içinde kilosunun 5 YTL’ye kadar düşeceğini söyleyen Aydemir, av yasağında tezgahların somon, kefal, levrek gibi balıklarla süsleneceğini dile getirdi.

Samsun Su Ürünleri Komisyoncuları Derneği Başkanı Davut Kıyak da istedikleri bolluğu hava sıcaklığı nedeniyle yaşayamadıklarını belirterek, “Bu sezon çok kısır geçti. Küresel ısınmanın etkilerini çok fazla yaşadık. Hamsi, palamut gibi balıklar bu yıl az çıktı. Av yasağııyla birlikte kültür balıkları tezgahlarımızda olacak” diye konuştu.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sinop Su Ürünleri Fakültesi’nden alınan bilgiye göre, bu sezon Samsun ve Sinop açıklarında 5 bin 200 ton palamut avlanırken, 13 bin 500 ton hamsi, 348 ton mezgit, 51 ton barbun ve 24 ton da kalkan avlandı.

Kaynak: İnternet Haber

Editör: TE Bilişim