Demre'de balıkçılık semineri

Antalya'nın Demre ilçesinde düzenlenen Balıkçılık Faaliyetlerinde Stok Değerlendirilmesi Semineri'nde Türkiye'deki balık stokunun izlenmesine yönelik proje masaya yatırıldı.

Avrupa Birliği'nin aday veya potansiyel aday ülkelere kaynak aktarımını sağlamak üzere 2007 yılında oluşturduğu mali yardımından yararlanılarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nce (TAGEM) başlatılan Balıkçılık Faaliyetlerinde Stok Değerlendirilmesi Semineri, Antalya'nın Demre ilçesindeki Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü'nde başladı. Proje kapsamında Avrupa Birliği fonlarından 6 milyon 290 bin Euro hibe sağlandı.

İki gün sürecek seminere TAGEM Proje Koordinatörü Erdinç Veske, Akdeniz Su ürünleri Enstitüsü Müdürü Rızvan Süyek, Trabzon Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İlhan Aydın, Eğirdir Su ürünleri Enstitüsü Müdürü Şakir Çınar, Elazığ Su Ürünleri Enstitüsü Müdürü Özkan Özbay, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü'nden Yrd. Doç. Dr. Mümtaz Tıraşın, Yrd. Doç. Dr. Aydın Ünlüoğlu, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Dr. Sencer Akalın, Danimarka'dan Erick Nielsen, uzmanlar ve özel sektörden su ürünleri temsilcileri katıldı.

Seminere katılan uzmanlar önce Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü tarafından işletilen ve projenin ana ayağını oluşturan Beymek Dalyanı'nda incelemeler yaptı. Ardından projenin tanıtım toplantısına yapıldı. Tanıtım toplantısında konuşan Rızvan Süyek, "Bugün start verdiğimiz proje Türkiye'deki AB fonlarından en büyük hibe alan projelerden biri. Projeyle balıkçılık yönetimine yönelik kaynakların korunması için önem arz eden ekosistem tabanlı bir yaklaşımla denizlerimizdeki, lagünlerimizdeki balık stoku değerlendirilmesi için bilimsel olarak geçerli bir sistem kurulacak. Bu amaçla deniz suyundaki anlık değişen parametreleri, tuzluluk, sıcaklık, oksijen, bulanıklık ve pH anında tespit edilecek. Bu amaçla Ankara TAGEM'de, Ulusal Balıkçılık Stok İzleme ve Değerlendirme Merkezi kurulacak. Ana veriler bu merkezde toplanacak. Türkiye genelinde Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz'deki önemli göç yollarında ve körfezlerde kurulacak platformların etkin çalışmasını denemek için Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü'nce işletilen Beymelek Dalyanı'nda bir prototip kurulmuştur. Bu sayede tüm denizlerimizdeki ve körfezlerdeki balık güçlerini izleyebileceğiz" dedi.

Sistem sayesinde Beymelek Dalyanı'nı tam olarak gözlemleyip, iki yıl sonra dalyanın tam bir fotoğrafının karşılarına çıkacağını aktaran Rızvan Süyek, "Beymelek Dalyanı balık tut, anaç ayır fonksiyonundan çıkarak, balıkçılığın alt yapısı işlevini görür hale gelecektir. Türkiye'deki diğer lagünler için yeni bir alt yapı oluşacak. Bilimsel veriler ışığında yeni çalışmalar yapılacak. Çünkü dalyan diye adlandırdığımız lagünler denizlerden en az beş kat daha verimlidir. Ayrıca AB fonlarından sağlanan bu büyük hibe rakamı, bu projenin başarısının ardından yeni projelere örnek teşkil edecektir" diye konuştu.

Seminerde iki gün boyunca bildiriler sunulacak, tartışmalar yapılacak ve projenin yol haritası belirlenecek.

Editör: TE Bilişim