'Demir İpek Yolu'na İlk Adım
 
Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu hattının temeli bugün atılıyor. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, BTK'nın 2.5 yıl içinde hizmete açılacağını, ilk yıl 6.5 milyon ton yük ve 1.5 milyon yolcu taşınmasının öngörüldüğünü belirtti.

Temel atma töreni için Tiflis'te bulunan Yıldırım, Türkiye kısmındaki Kars-Aktaş sınır kapısı arasında kalan 76 kilometrelik bölümün inşaatının Türkiye tarafından, Gürcistan sınırından Ahılkelek kasabasına kadar olan 29 kilometrelik kısmının da Gürcistan hükümeti tarafından tamamlanacağını söyledi. 


Yıldırım, Gürcistan'ın ayrıca hattın Ahılkelek-Tiflis arasındaki 160 kilometrelik bölümünün rehabilitasyonunu yapacağını belirterek, hatta Tiflis-Bakü arasında herhangi bir sorun bulunmadığını kaydetti.

"PROJENİN TOPLAM MALİYETİ 450 MİLYON DOLAR"

Yıldırım, projenin toplam maliyetinin 450 milyon dolar olacağını belirterek, bunun 200 milyon dolarının Gürcistan'a ait olduğunu bildirdi. Proje devreye girdikten sonra her ülkenin kendi sınırlarında kalan bölümünün işletmesinden ve güvenliğinden sorumlu olduğunu kaydeden Yıldırım, hattın Gürcistan kısmında kalan bölümün güvenliğiyle ilgili bir endişeleri olmadığını, Gürcistan hükümetinin bunu sağlayacak güçte olduğunu ifade etti.

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) ve Bakü-Tiflis-Erzurum (BTE) petrol ve doğalgaz boru hattı projelerinden sonra BTK demiryolu projesinin hayata geçirilmesine işaret eden Yıldırım, Türkiye'nin batı ve doğuyu birbirine bağlayan transit ülke konumuna dikkat çekti.

Demiryolu hattı projesinin bir diğer bağlantısının da Kazakistan ve Çin arasında olduğunu belirten Yıldırım, Çin'den Kazakistan'a uzanacak demiryolu hattının Hazar Denizi'nin doğusundaki Aktau Limanı ve Bakü arasında feribot tren taşımacılığıyla birlikte birbirine bağlanacağını ifade etti.

BTK projesinin temeli bugün, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Azerbaycan Cumnhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin katılacağı törenle atılacak. 

Haberler.Com

Editör: TE Bilişim