Çinekop balıkçıların yüzünü güldürdü

Balıkçıların yüzünü son zamanlarda avladıkları çinekoplar güldürüyor.

Marmara Denizi'nde 1 Eylül'de "Vira Bismillah" diyerek denize açılan ve sezonu sıkıntılı geçiren balıkçıların yüzünü çinekop güldürdü. Tekirdağ Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkan Yardımcısı Salih Zeki Karacı, yaptığı açıklamada, kentte balıkçılık yapanların büyük umutlarla sezon başında denize açıldıklarını ancak umduklarını bulamadıklarını kaydetti.

Yaklaşık 4 aydır denizlerde hep bir umutla çıktıklarını, elle tutulur ne istavrit ne lüfer ne de palamut yakaladıklarını anlatan Karacı, sadece Karadeniz'de bir ara hamsi olduğunu ancak bu balığın Marmara Denizi'ne gelmediğini sadece oradaki balıkların bölgelerinde satıldığını kaydetti.

Balıkçıların büyük masraflarının olduğunu, personel, yakıt ve diğer masrafların kendilerini zor durumda bıraktığını ancak son zamanlarda çinekoplarla az da olsa durumlarını düzelttiklerini ifade eden Karacı, şunları söyledi: "Sezon başından beri zor dönemler yaşadık. Şimdilerde ise Marmara Denizi'nde çıkan çinekoplarla yüzümüz gülmeye başladı. Bu sayede balıkçılarımız hiç olmazsa masraflarını ödeyebildiler. Çinekop balığını aslında çok tutmadık para kazandırdı bize. Kasasını 300 liraya satıyor arkadaşlarımız."

"Karadenizli balıkçılar da çinekop için geldi"

Balıkçı İdris Şeremet ise her sene bereketli bir istavritler sezona başladıklarını ancak bu yıl umutları olan bu balığı tutamadıklarını belirtti. Marmara'da bu sene sardalya bolluğu olduğunu, hamsinin ise genelde Karadeniz'de yakalandığını aktaran Şeremet, şunları kaydetti: "Son zamanlarda sezon boyunca tabiri caiz ise ağladık, masraflarımızı çıkaramadık personelin parasını ödeyemiyoruz dediğimiz konuları çinekop bastırdı. Avladığımız çinekopları kanayan yaramızı durdurdu diyebiliriz. Eğer o da olmasaydı yanmıştık. Allah yüzümüzü çinekoptan güldürdü. Marmaralı balıkçılarımızın dışında Karadeniz'den arkadaşlarımız da geldi çinekop için buraya."

Çinekopun pahalı bir balık çeşidi olduğuna dikkat çeken Şeremet, balığı az tuttuklarını ancak bundan para kazandıklarını dile getirdi. Kasada yaklaşık 14 kilo olan çinekobun yaklaşık 300 liraya satıldığını anlatan Şeremet, bu fiyatın sofralara gelene kadar daha da yükseldiğini ve maalesef herkesin yiyemediğini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim