Çıldır'da 'eskimo usulü' balık avı
 
DOĞU Anadolu’da 124 kilometrekare alanıyla bölgenin Van Gölü’nden sonra ikinci büyük gölü olan Ardahan’daki Çıldır Gölü’nün yüzeyi, tamamen buz tuttu. Yaklaşık 30 santimetre kalınlığında buz tabakası oluşan gölde balıkçılar, kutuplardaki eskimolar gibi buzu delip balık avlıyor.

Hava sıcaklığının sıfırın altında 25 dereceye kadar düştüğü bölgede kar, buz ve soğuğa aldırış etmeyen balıkçılar, ekmek paralarını buz tabakasının altından çıkarıyor. Buzları kırdıktan sonra yerleştirdikleri ağlara takılan balıkları tek tek yakalayan eşi Ethem Kılıç’a yardıma gelen Pınar Kılıç, geçen yıllara oranla göldeki balık sayısının azaldığını, bunun nedeninin ise suda sayıları artan ıstakozlar olduğunu belirtti.

Kılıç ailesi, ağlarına takılan 8 balıkla günü kapattı. Yaz kış demeden eşine yardım ettiğini söyleyen Pınar Kılıç, "Hava çok soğuk ama biz ekmeğimizi bu soğuktan çıkarıyoruz. Hergün gelip daha önceden attığımız ağları çekerek balık avlıyoruz. Balık durumu hiç belli olmuyor, bazen çok çıkıyor bazen hiç çıkmıyor" derken, eşi Ethem Kılıç ise "Bu yıl balıkta azalma var. Önceki yıllar da daha çok çıkıyordu. Özellikle sarıbalık şimdilerde hiç çıkmıyor. İstakoz ve İsrail Sazanı sarıbalığın yumurtasını yediği için sarıbalık türü azaldı" diye konuştu.

Göle bir hafta önce bıraktıkları 100 metrelik ağı aşıkların sazlı sözlü türküleri eşliğinde çeken 51 yaşındaki Atalay Uzunkaya’nın ağına ise hiç balık takılmadı. Uzunkaya, "Ağa ıstakoz takılınca, balık onları görüp uzaklaşıyor. O nedenle ağlara balık takılmıyor. Bizde son yıllarda istediğimiz ölçüde balık avlayamıyoruz. Bu yıl ise çok az sayıda balık avlayabildik" dedi.

SARIBALIK YENİDEN ÜRETİLECEK

Çıldır Gölü’nde sarıbalığın yok olmaması için Ardahan Üniversitesi’yle birlikte Çıldır Gölü Kurultayı yaptıklarını söyleyen Belediye Başkanı CHP’li Nurettin Aygün, balığın üretilip doğaya bırakılması yönünde bir proje hazırladıklarını söyledi. Aygün, bu projenin hayata geçirilmesiyle Çıldır Gölü’nde sarıbalığın yeniden üretilebileceğini dile getirdi. Başkan Aygün, şunları kaydetti:

"Buradaki bürokrasinin hatalı uygulamaları sonucu, Çıldır Gölü’nde otla beslenen sarıbalığın hemen hemen yok olma noktasına geldiğini gördük. Tabii ki bu bizi üzüyor. Bunun giderilmesi için de ne yapabiliriz diye düşündük ve Ardahan Üniversitesi ile birlikte bir Çıldır Gölü Kurultayı organizasyonu yaptık. Burada birtakım çalışmalar yapıldı ve sonucunu önümüzdeki yıl alacağız. Yaklaşık 40 bilim adamı gölde ki canlı türlerinin nasıl kurtarılacakları yönünde bir rapor hazırlayacaklar.

Bununla ilgili olarak biz Çıldır Belediyesi olarak geçen yıl ilk kez balıkçı teknelerini ruhsatlandırdık. Bundan sonraki balık avı biraz daha kontrol altında yapılmış olacak. Yasak mevsimlerde sarıbalık avlanamayacak. Buna çalışacağız. Üreme alanlarının yeniden kontrol altına almaya çalışacağız. Sarıbalığın üretilerek doğasına bırakılması gibi bir projemiz var. Eğer bunu uygulayabilirsek sarıbalığı Çıldır Gölü’nde yeniden üretmiş olacağız. Aksi halde binlerce yıldan beri yöremize özgü olarak yaşayan bu tür yok olacak ve kaybolan bir tür olarak tarihe kaydı geçecek."


Çıldır'da 'eskimo usulü' balık avı

Çıldır'da 'eskimo usulü' balık avı

Editör: TE Bilişim