Cezayirliler 9 Türk balıkçıyı bırakmıyor

Akdeniz’in ekonomik değeri en yüksek balığı olan mavi yüzgeçli orkinos avlamak için Cezayir’e giden 3 Türk balıkçı teknesindeki 16 balıkçı, 12 Haziran’da kaçak avlandıkları gerekçesiyle tutuklandı. Kaçak balık avladıkları iddia edilen ve  teknelerle birlikte Annaba Limanı’nda bekletilen Türk balıkçılar iddiaları reddetti.

Orkinos kotasını yabancı balıkçılarla işbirliği yaparak değerlendiren Cezayir’e her yıl giden firmalardan biri olan AkuaDem, mayıs ayı başında 16 personel ve 3 balıkçı teknesiyle hareket etti. Şirket yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Cezayir Balıkçılık Bakanlığı’na bağlı bir balıkçılık şirketiyle ortaklık yapan Türk balıkçılar, karargâh gemisi AkuaDem 2 ile kafes çekici tekneleri Abdi Baba 3 ve Serter Ahmet 1’le açık denizde avlandı.

12 Haziran’da gözaltı

11 Haziran’da birlikte çalıştıkları tekne El Djazair, Annaba Limanı’na dönerken, denizde kalan Türk balıkçılar kaçak avladıkları gerekçesiyle 12 Haziran’da Cezayir Sahil Güvenlik Botu tarafından aynı limana götürüldü. 16 balıkçı gözaltına alınırken, Cezayir mahkemesi, dava sona erene kadar her teknede 3 kişinin kalmasına hükmetti. Bunun üzerine 16 personelden aralarında AkuaDem Operasyon Müdürü Hasan Şerefoğlu’nun da bulunduğu 7 kişi Türkiye’ye döndü. İki avukat Cezayir’de hukuk mücadelesi başlattı.

Halen 9 balıkçının teknelerle birlikte Annaba Limanı’nda bekletildiğini söyleyen Hasan Şerefoğlu şunları söyledi:

“Biz suç işlemediğimiz için para cezasını bile kabul etmiyoruz. Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül,  Cezayir Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika’yı aradı ama sonuç alamadık. Cezayir büyükelçimiz Ahmet Necdet Bigalı da yakından ilgileniyor. Mahkeme devam ediyor.”

 

Editör: TE Bilişim