Balon balığı yolunu şaşırdı

Tropikal bir balık türü olan “balon balığı”, küresel ısınmanın etkisiyle anavatanı Kızıldeniz’den yola çıkarak, Gelibolu’da bir balıkçının oltasına takıldı.

ÇANAKKALE - Gelibolu’da avlanan bir balıkçının oltasına takılan balon balığı, incelenmek üzere Çanakkale Su Ürünleri Fakültesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesine gönderildi. 

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezginer Tunçer ile bölümün araştırma görevlileri, laboratuvarda özelliklerini inceledikleri balığın, literatürde “balon balığı” ya da “altın balon balığı” adı verilen bir tür olduğunu belirlediler.

Prof. Dr. Tunçer, Gelibolu’da balıkçı oltasına takılan bu balık türünün anavatanının Kızıldeniz olduğunu, Akdeniz ve Ege’den geçip, Gelibolu’ya kadar geldiği söyledi.

Prof. Dr. Tunçer, bu balığın Japonya ve Kore’deki ünlü restoranlarda tüketilen çok kıymetli bir balık olduğu ifade etti.

Balon balığının bazı durumlarda toksit etkisi olduğunu belirten Prof. Dr. Tunçer, şunları kaydetti:

“Bu balık bizim için önemli bir bulgu. Çünkü Kızıldeniz’den geldiği için hem egzotik hem de lesepsiyon bir tür olarak kabul edilebilir. Suların ısınmasıyla beraber, Akdeniz’den gelen bazı göçmen balıkların kuzey Ege’ye oradan da Çanakkale Boğazı’nı geçerek Marmara’ya gittiğini biliyoruz. Fakat bu ve ya buna benzer türlerin bizim sularımıza gelmesi oldukça ilginç. Hatta bu materyali, Piri Reis Deniz Müzesi’ne kazandırmak istiyoruz. Müzemizde olmayan önemli bir balık türü ve ilk tropikal balığımız olacak.” (AA)

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim