Balıkçılıkta Çevreci Teknoloji Devrede

40'dan fazla ülkenin katıldığı "Mavi Okyanus-Yeşil Balıkçılık" adlı etkinlikte, balıkçılık sektöründe çevre dostu teknolojilerin kullanımı konuşuldu.

Çevre dostu yaklaşımlar, balıkçılık sektöründe de kendini gösteriyor.

Balıkçılık, deniz tabanına zarar verilmesi, kirlilik ve aşırı karbon gazı salımından sorumlu tutuluyor. Sektör, şimdilerde Kuzey Avrupa ülkelerinde daha çevreci olma yolunda.

Danimarka'da 40'dan fazla ülkenin katıldığı "Mavi Okyanus-Yeşil Balıkçılık" adlı etkinlikte, balıkçılık sektöründe çevre dostu teknolojilerin kullanımı gündeme geldi.

Enerji tasarruflu deniz araçları, istenmeyen türde balıkların avlanılmasını engellemek için "türe özel trol ağları" ve yakıtı daha etkin kullanan motorlar, üzerinde çalışılan teknolojiler arasında yer alıyor.

Aşırı avlanma, balıkçılık sektöründe en fazla tepki çeken konular arasında. Şimdilerde trollerde istenen dışındaki türde balıkların avlanmaması için teknoloji devre giriyor. Bunun bir yolu, elektronik ağ izleme sisteminin kullanılması. Sistem, balık henüz sudayken türünü belirleyebiliyor.

Diğer bir yöntem de farklı türdeki balıklar için farklı türde trol ağlarının kullanılmasını sağlıyor. Ağların daha ince ve hafif olması da yakıt masraflarını da düşürüyor.

Çevre dostu teknolojilerle, deniz kirliliği de azalıyor. Kullanılan filtreler sayesinde, sintine suyunda bulunan petrol, sudan ayrılabiliyor.

Etkinliğe ev sahipliği yapan Danimarka, dünyadaki dördüncü büyük balık ihracatçısı ülke konumunda bulunuyor.

Editör: TE Bilişim