Akçakoca Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Karakaş: "Son yıllarda deniz suyu geçmiş yıllara oranla daha çabuk ısınıyor ve balık erken yumurtluyor. Balıkçılık sezonları bir ay geriye geldi. Yani eylülde başlayan sezon, ağustos başına geldi. Konu hakkında mutlaka ilerleyen yıllarda bir düzenleme geleceğine inanıyorum"

Akçakoca Balıkçı Barınağı 10 Yıllığına Kiralandı Akçakoca Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Karakaş, son yıllarda deniz suyunun erken ısınmaya başladığını ve balığın erken yumurtladığını belirterek, "Balıkçılık sezonları bir ay geriye geldi. Yani eylülde başlayan sezon, ağustos başına geldi. Konu hakkında mutlaka ilerleyen yıllarda bir düzenleme geleceğine inanıyorum" dedi. Karakaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Batı Karadeniz Bölgesinin en büyük ve kapsamlı balıkçı limanına sahip Akçakoca'da trol ve gırgır yasağının başlamasıyla birlikte kıyı balıkçılığının devam ettiğini, bir çok balıkçının yeni sezon için teknelerini onarıma aldığını söyledi. Her yeni sezonun öncekini aratır hale geldiğini savunan Karakaş, "Karadeniz'de balık her yıl azalıyor. Bunun sebebinin küresel ısınma olduğunu düşünüyoruz. Son yıllarda deniz suyu geçmiş yıllara oranla daha çabuk ısınıyor ve balık erken yumurtluyor. Balıkçılık sezonları bir ay geriye geldi. Yani eylülde başlayan sezon, ağustos başına geldi. Konu hakkında mutlaka ilerleyen yıllarda bir düzenleme geleceğine inanıyorum. Bilim adamlarının bu konu hakkında araştırma yaptıklarını duyuyoruz" dedi.

- "Erken yumurta yapıp erken terk ediyor"

Küresel ısınma nedeniyle av sezonunun geç açılmasının balıkçıları mağdur ettiğini savunan Karakaş, şöyle konuştu: "Bundan 20 yıl önce palamut Karadeniz'e gelirdi ve eylülde avlamaya başlardık. Kasımın sonuna kadar palamut sezonu sürerdi. Şimdi ise küresel ısınmadan ötürü palamut erken yavruluyor ve temmuzun ortasında avlanmaya hazır hale geliyor. Karadeniz'de artık eylülün ortasında palamut bulmanız imkansız hale geliyor. Erken yumurta yapıp erken terk ediyor. Küçük balıkçılık faaliyetlerinin başlangıcının öne alınması gerektiğini düşünüyoruz."

Editör: TE Bilişim