Av sahaları daralan balıkçılar Bakü-Ceyhan’a dava açıyor


Balıkçılar, İskenderun Körfezi’nde avlanma sahalarına yasak getiren Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) şirketine 3 milyon YTL’lik tazminat davası açtı.

Adana Yumurtalık’taki Merkez Su Ürünleri Kooperatifi’ne üye olan 100 balıkçı, 10 ay önce BTC şirketi ve BOTAŞ’a ihtarname çekti. BOTAŞ yasaktan BTC şirketinin sorumlu olduğunu bildirdi. Küçük tekneleriyle sadece kıyılarda mesken tutabilen balıkçılar ilk önce BTC’ye uzak denizde avlanmalarını sağlayacak tekne, malzeme temini ile eğitim faaliyetlerini kapsayan bir proje teklif etti. Ancak Bakü-Ceyhan Boru Hattı güzergahında yürüttüğü çevre ve sosyal amaçlı projelere 6 milyon dolar bütçe ayıran şirket, bu teklife duyarsız kaldı. Bunun üzerine Yumurtalık Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açan balıkçıların avukatı Hakkı Atal, tazminat taleplerinin örnek teşkil edeceğini ve çok sayıda balıkçı kooperatifinin yargı kanalıyla hakkını arayacağını söyledi. Bölgedeki en büyük balıkçı birliklerinden olan 200 üyeli İskenderun Su Ürünleri Kooperatifi de yargıya başvuran meslektaşları gibi davranmaya hazırlanıyor. Kooperatif avukatı Maruf Kaymaz, bilirkişi heyetinden balıkçıların kayıplarına dair rapor alarak dava açacaklarını belirtiyor. Hazar Denizi kıyılarından başlayan bin 774 kilometrelik BTC Petrol Boru Hattı, Adana’nın Yumurtalık ilçesine bağlı Gölovası köyünde Akdeniz’le buluşuyor. Burada inşa edilen terminal ve 3 kilometrelik iskeleden yılda 50 milyon ton ham petrol tankerlere yüklenecek. İskele çevresi ile tankerlerin manevra yapacağı bölgelere balıkçı teknelerinin girmesi yasaklandı. İskenderun Körfezi’ndeki balıkçılar, genellikle 8 metrenin altındaki küçük teknelere sahip. Bu nedenle uzak denize açılamıyor.

BTC şirketi, Ankara Üniversitesi’ne hazırlattığı proje ile İskenderun Körfezi çevresindeki binlerce balıkçıdan sadece Gölovası’ndaki 48 balıkçıya 816 bin YTL’lik tazminat verdi. Projede; Gölovası dışındaki balıkçıların inşaat ve yasaklanan sahalar sebebiyle bir kayba uğramayacakları öngörüldü. Ancak bu tazminat köydeki balıkçıları memnun etmedi. Sigortalı iş bulma garantisi verilen balıkçılar, hayal kırıklığına uğradı. Yumurtalık Merkez Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Musa Vay, sanayi BTC Limanı’nın ışıklarının balıkları çektiğini iddia ediyor. Kendilerine bu bölgede avlanma izni verilmediğini belirten Vay, av miktarının yüzde 60 azaldığını söylüyor. Doğa Savaşçıları Çevre Örgütü Başkanı Zafer Murat Çetintaş yaşananları şöyle anlatıyor: “Av sahaları daraltılan balıkçılara ‘gelir kaybınız olmaz’ deniliyor. Üstelik bu durum bilimsel proje ile iddia ediliyor. Burada tek yol zaten geri olan Türk balıkçılığı göz önüne alınarak bölge balıkçısına uzak denizlere çıkma imkanının sağlanmasıdır.” BTC Şirketi Toplumsal Yatırım Programı Koordinatörü Şükran Çağlayan ise Deniz Terminali'nin bölge balıkçılığına olumsuz etkisinin olmadığını ileri sürdü. Çağlayan, terminalin yer seçimi konusunda da bilimsel çalışmalar sonucu çevresel olarak en uygun yerin tespit edildiğini vurguladı.


Kaynak: ZAMAN Gazetesi, Gürhan Savgı/Ankara
DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim