Balıkçı barınakları Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na devredilecek

Balıkçı barınaklarının yeni yönetmelikle Ulaştırma Bakanlığı’na devredilerek büyükşehir belediyelerince yönetilebilmesi planlanıyor.

Balıkçı barınaklarının yeni yönetmelikle Ulaştırma Bakanlığı’na devredilerek büyükşehir belediyelerince yönetilebilmesi planlanıyor. Bazı balıkçı kooperatifleri kararın hayata geçmesinin iyi olacağını belirtirken, bazıları da barınakların tekne parkına dönüşeceği ve fiyatların artacağı endişesi yarattı.

Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nca hazırlanan yeni bir yönetmelik ile Türkiye’deki balıkçı barınaklarının Ulaştırma Bakanlığı’na ve büyükşehir belediyelerine devredilmesi planlanıyor. Türkiye’de balıkçı barınakları 1996 yılında çıkartılan bir yönetmelikle pazarlık usulü ile balıkçı kooperatiflerinin işletmesine bırakılmıştı. Eski yönetmelikte balıkçı barınakları Ulaştırma Bakanlığı tarafından inşa edilip su ürünleri kooperatiflerinin olduğu yerlerde bu kooperatiflere kiraya veriliyordu. Ancak Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yönetmelik hayata geçerse barınaklar tamamen Ulaştırma Bakanlığı’na geçirilecek. 

TEKNE BAĞLAMAYA ZAM

Yeni düzenlemede denetleme, kiralama ve benzeri teknik konulardaki sorumluluğun Ulaştırma Bakanlığı’na devredileceğini belirten Geleneksel Balıkçılığı Yaşatma Derneği (GEBALDER) Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Gedikli, kooperatif önceliğine dair olan hükmün de yönetmelikten çıkarılacağını dile getirdi. Bir torba yasa içerisinde Su Ürünleri Kanunu’na ek bir hüküm getirerek, “Büyükşehir belediyelerinin kurulu olduğu illerde balıkçı barınaklarını belediyeler işletir” denildiğini vurgulayan Gedikli, barınakların kooperatiflerin elinden alarak tekne parklara dönüştürülmek istendiğini savundu. Bu uygulamanın sadece balıkçıları değil bir teknesi olup herhangi bir marinaya bağlama gücü olmayan binlerce tekne sahibini de etkileyeceğini belirten Gedikli, bağlama ücretlerinin iki-üç kat artacağı konusunda endişe olduğunu söyledi. 

YÖNETMELİĞİ SAVUNDU

Yeni yönetmeliği savunan Antalya Yeni Liman Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Cengiz Balta ise, balıkçı barınaklarının Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na devredilmesi halinde amatör denizciliğe daha fazla hizmet verebileceğini söyledi. Ulaştırma Bakanlığı’na geçildiğinde de kiralama önceliğinin yine kooperatiflerde olacağını söyleyen Balta, “Eğer kiralanmazsa o zaman yönetimi Büyükşehir Belediyesi’nde olacak. Bu değişiklik Karadeniz’de tepkiyle karşılandı. Akdeniz’de ise Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin balıkçı barınaklarına yaklaşımı nedeniyle bu değişiklik iyi olacak. Çünkü Büyükşehir bizi destekliyor ve ‘balıkçı barınağı sizin’ şeklinde yaklaşıyor. Yıllık barınak kiralarının çok yüksek olması büyük sorun. Kiralarımızı Büyükşehir’in yardımıyla ödedik” dedi.   

FİNİKE’DE İTİRAZ VAR

Finike Balıkçı Barınağı’nın belediyeye devredilmesinden endişe eden Finike Su Ürünleri Balıkçı Kooperatifi üyesi balıkçılar, “Daha önce Finike’de balıkçı barınağı tamamen balıkçılara aitti. Biz yıllık kiramızı Milli Emlak’a ödeyerek barınağı kullanıyorduk. Aynı zamanda balık çıkarma merkezi ve balıkçıların teknelerine bakım yaptıkları bir yer olarak da hizmet veriyordu. Ama şimdi barınakta yapılan değişikliklere mani olamıyoruz. İlçe belediyeleri bile barınaklarda düzenleme yapıyor. Finike’nin Koruma İmar Planı olmadığından bizim barınağımıza çivi dahi çakmamıza izin verilmezken, Finike Belediyesi iskeleyi yıkıp yerine 47 metre uzunluğunda duvar yaptı” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim