Balık Tutmada İlginç İcat

SAMSUN  - Samsun'da bir üniversite öğrencisi suntadan yaptığı uzaktan kumandalı maket tekneye yerleştirdiği düzenekle balık tutuyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Matematik Bölümü öğrencisi İsa Korkmaz, balık tutabilmek için bilinen yöntemlerden farklı olarak kendi yöntemini geliştirdi.

Korkmaz, AA muhabirine, küçük yaşlarda memleketi Sivas'ta ırmak kenarlarında başlayan olta ile balık tutma merakını Samsun'da da değişik yöntemlerle sürdürdüğünü söyledi.

Irmak kenarında avlanırken, oltasına çoğu zaman yabancı madde takıldığını belirten Korkmaz, yöntemini şöyle anlattı:

''O dönemde aklıma yüzen olta yapmak geldi. Samsun'a geldiğimde ise bu düşüncemi hayata geçirmeye karar verdim. Suntadan bir gemi maketi yaptım. Üzerine de çeşitli ekipman kullanarak olta yerleştirdim. Bu tekneye de hareket kabiliyeti açısından bir kumanda taktım. Yaklaşık 150 metre mesafeye kadar açılabilen tekne ile çeşitli türden balık yakalama imkanı buldum.''

Tekneye bağlı kancalara taktığı yemlerin balıkları tekneye yaklaştırdığını ifade eden Korkmaz, hareket sırasında da balıkların kancalara takıldığını söyledi.

Korkmaz, teknede balıkların tekneye çarpmaları halinde devreye giren sesli ve ışıklı ikaz sistemi bulunduğunu da bildirdi. (a.a)

 

Editör: TE Bilişim