Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son günlerde bazı akarsu ve göllerde yaşanan balık ölümleri ve çevre kirliliklerinin fabrika ve evlerin atık sularından kaynaklandığı bildirildi.

Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından son günlerde bazı nehir ve göllerde yaşanan balık ölümleri ve çevre kirlilikleriyle ilgili yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Sakarya'da Adapazarı Şeker Fabrikası'ndan pancar yıkama sularının çöktürüldüğü havuzdan dip çamurunun alındığı tankta oluşan çatlak nedeniyle tanktaki çamurun Çark Deresi'ne doğrudan aktığı tespit edildi. Çark Deresi'nde yapılan çamur deşarjı için Çevre Kanunu gereğince 9 Ekim 2006 tarihinde 24 bin YTL idari para cezası verildi. Erzurum'da Fırat'ın en büyük kollarında olan Karasu Nehri'nde ise Ilıca Şeker Fabrikası'nın, yıkama suları, içme ve kullanma suları, kondensan suları ve bir miktar proses atık suyunun mevcut atıksu arıtma sistemine verilmeyerek doğrudan Pulur Çayı'na deşarj edildiği tespit edildi. Ilıca Şeker Fabrikası'na 60 bin YTL idari para cezası uygulandı. Diğer taraftan Bafa Gölü'nde yaşanan balık ölümleriyle ilgili olarak Muğla ve Aydın Tarım İl Müdürlükleri su ve ölü balık numunesi aldı. Laboratuar sonuçlarının birkaç gün içinde çıkması bekleniyor.

Bafa Gölü'nü besleyen, Uşak ve Afyon'dan doğan Büyük Menderes Nehri Uşak'taki deri, Denizli'deki tekstil fabrikalarının atık suları ve Aydın'ın evsel atık sularının deşarjı neticesinde kirlendi. Uşak'taki deri fabrikalarının arıtma tesislerinin 30 Aralık 2006 tarihi itibariyle tamamlanması bekleniyor. Ancak Denizli'deki tekstil fabrikalarının yaklaşık yüzde 30'unun arıtma tesisi yok. 1966 yılında Devlet Su İşleri'nin de devreye girmesi sonucu bir şişme savak inşa edilmiş ve su seviyesi eski düzeyine getirildi.

Ancak DSİ Büyük Menderes'te kirliliğin yüksek olduğu yaz aylarında Göle besleme yapamamaktadır. Şayet yaz aylarında besleme yapılır ise Menderes'teki yüksek kirlilik göldeki canlı hayatı yok edebilecek seviyededir. Kış aylarında Menderes'in kirliliğinin minimuma indirdiği dönemler göle besleme yapılmaktadır. Yaz aylarında su seviyesi düşen ve kirlilik konsantrasyonu yükselen Bafa Gölü'nde sudaki oksijen miktarının azaldığı, dolayısıyla göl dibindeki Algea bitkilerin çürümelerin olduğu, bu çürümelerin ise çevreye koku yaydığı tahmin ediliyor. Göldeki koku ve benzeri kirlilik sorunlarının çözümü için zeytinyağı fabrikalarının atık suları ile evsel atık sularının göle deşarj edilmemesi ve Büyük Menderes Nehri Havzası boyunca nehre ve yan kollarına deşarj edilen endüstriyel ve evsel atık suların standartlara uygun olarak arıtıldıktan sonra deşarj edilmeleri gerekir." denildi.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim