Balık dibe kaçtı, fiyatı tavan yaptı

İstanbul Kumkapı’daki balıkçı tezgâhlarında fiyatlar cep yakıyor. Geçen hafta kilosu 5 liraya kadar düşen hamsinin kilosu 15 liraya, 25 liradan satılan lüferin tanesi 40 liraya çıktı.

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, balıkları suyun daha soğuk olduğu deniz dibine çekti. Buna bağlı olarak avlanan balık miktarı artınca balık fiyatları pahalandı. Balık tutmak için denize açılan teknelerin çoğu boş dönüyor. Hal böyle olunca balık halinde hem balık çeşidi azaldı hem de fiyatlar tavan yaptı. Yaklaşık 10 gün önce kilosu 5 liraya kadar düşen hamsinin kilosu tezgâhta 15 liraya kadar çıktı. Balıkçılar, fiyat artışının satışları düşürdüğünü ifade ediyor. Balık, kış aylarında en çok tüketilen gıdaların başında geliyor. Özellikle havaların soğumasıyla birlikte fiyatı düşen balık, aynı zamanda lezzetleniyor. Ancak bu yıl mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, balığın da fiyatını artırdı. Su yüzeyinin sıcak olması nedeniyle balıklar daha serin dip sulara çekildi.

Balık tutmak için denize açılan balıkçılar, elleri boş döndü.

Fiyatların yüksekliğinden şikâyet eden balık satıcıları, halde hem fiyatların yüksekliğinden hem de çeşit azlığından yakınıyor. İstanbul Kumkapı’daki balıkçı tezgâhlarında fiyatlar cep yakıyor. Öyle ki geçen hafta kilosu 5 liraya kadar düşen hamsinin kilosu 15 liraya, tanesi 25 liradan satılan lüferin tanesi 40 liraya çıktı. Balık satışlarının bir hafta öncesine göre çok düştüğünü söyleyen tezgâh sahibi Hüseyin Kaçar, “Daha önce fiyat düşüktü ve insanlar ucuza balık alıyordu. Biz de sürümden kazanıyorduk. Ancak son 10 gündür havalar sıcak gitti, balık dibe çekildi. Tekneler denizden boş dönüyor. Halde fiyatlar 3 katına çıktı.” dedi.

Önümüzdeki günler için Meteoroloji’nin yapmış olduğu ‘yağış ve soğuklar geliyor’ uyarısı balıkçılar için sevindirici. Ancak balıkçı Çetin Cam, sert hava muhalefeti olması durumunda da yine denize açılan tekne sayısının azalacağını söyledi. Cam, “Bu hafta itibarıyla havalar soğuyacak ve yağış gelecek deniliyor. Eğer hava çok sert olursa bu sefer de denize açılan tekne sayısı az olacak.” dedi.

Editör: TE Bilişim