Balık çiftlikleri kıyıları vurdu
 
Balık çiftliklerinin yüzde 70'inin bulunduğu Milas 'ın Güllük Körfezi 'nde çok sayıda tatil beldesi kirlilikten zarar görürken, Çeşme , Urla ve Karaburun 'un ortak denizi Gerence ve İldir körfezlerinde denize girenler cilt ve gözlerinden hastalanıp tedaviye alınıyor.

Avrupa Birliği 'nin (AB ) denizleri kirlettiği için ülke bazında yasakladığı balık çiftlikleri için Türkiye 'nin denizleri çöplük haline getirildiğine vurgu yapan Yarımada Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Ümit Bora sadece İzmir de 90 adet kurulan balık çiftliklerinin atıklarıyla denizlere zarar verdiği söyledi. Çeşme Urla ve Karaburun 'un ortak denizi Gerence ve ildir körfezlerinde balık çiftliklerinin neden olduğu zarar nedeniyle bir dram yaşandığını belirten Bora , denize girenlerin cilt ve gözlerinden hastalanıp tedaviye gördüklerini ifade ederek 'İnsanlar her gün saat başı ihbarda bulunup bir şeyler yapın vücutlarımız orkinos yemlerinden ayrılan kılçıklarla yara bere içinde. Yok mu bizi ve halimizi görecek bir yetkili diye yalvarıyorlar.' diye konuştu. Bora , orkinos çiftlikleri yüzünden Çeşme ' den Kara Ada ve Toprak Ada 'ya yat gezileri yapan teknelerin doğa harikası Mavikoy'u aşırı kirlenme nedeniyle turdan çıkardıklarını belirtti.

YANGINLAR ÇIKIYOR

59. hükümet döneminde Çevre ve Orman Bakanı olarak görev yapmış olan Osman Pe -pe 'nin 13 Mayıs'ta kapanacak veya taşınacaklar dediği balık çiftliklerinin yerine yenilerinin kurulduğuna dikkat çeken Bora ; karadaki tesislerin 'hükümete bakanlara ve başbakana yakınız' diyen firmalar tarafından adeta kiralanıp satın alınarak kapışıldığını ifade etti.

Yarımada Çevre Platformu olarak İzmir 'de imza kampanyası başlattıklarını ve bölge insanının yaşadıkları sorunlara dikkat çekmeyi amaçladıklarını belirten Bora , 'Karada en çok yangınlar çiftlik yakınında çıkıyor. Akdeniz bitki topluluğu makileri dozerler ile yok edili-yor .İhbar ediyoruz ama hareket durmuyor.Her gün biraz daha genişliyorlar.Hele karayolları ve köy yolları asvaltları ağır yem kamyonları yüzünden adeta tekerlere bağlı iki su kanalına dönüşmüş durumda.' dedi.

Gerence Körfezi 'nde 15, Ildın'da 12, Mersin koyunda 14 Adet ruhsatlı balık çiftliği bulunduğunu ve bu çiftliklerde yapılan çipura ve levrek üretiminin yıllık 10 bin tonu bulduğuna dikkat çeken Bora çiftliklerin levrek ve çipura üretimi için yıllık sadece 3000 ton üzerinden ruhsat aldıklarını ifade etti. Bunun yanında Gerence Körfezi 'nde bir adet, Ildın'da bir adet orkinos çiftliği bulunduğunu ve burada da 1.600 Ton orkinos yetiştirildiğini söyledi. Güllük Körfezi 'nde 5 yıl önce potansiyel balık üretim alanı ilan edilen Göltürkbükü , Apostol Adası , Salih Adası , İkizler Adası , Güvercinlik , Güllük , Kıyıkışlacık , Boğaziçi Köyü , Didim Akbük 'te çiftlik sayısı 145'e ulaştı.

GÜNDE 2 TON BALIK DIŞKISI

Orkinos çiftliklerinde günde 20 ton uskumru, sardalya zaman zaman kalamarın yem olarak kullanıldığını ve günde ortalama 2 ton dışkının denize bırakıldığına dikkat çekerek Orkinos çiftliklerinde yetiştirilen balıkların Akdeniz 'den avlanıp, gemilerin arka kısmındaki ağ kafeslerde yüzdürülerek koylarda bulunan çiftliklere getirildiğini ve burada 6 ay büyük kafeslerde tutulduğunu söyledi.

OZGUR GURLEYEN

Birgün

Editör: TE Bilişim