Balık çiftlikleri AİHM yolcusu 
 
Onlarca balık çiftliğinin kaldırılması için çevreci örgütler AİHM’e gitmeye karar verdi. Örgütler Dünya Sağlık Örgütü’nden de bu konuda rapor istedi

ÇEVRECİ sivil toplum örgütleri, özellikle İzmir ve çevresinde denetimini yetersiz buldukları balık ve orkinos çiftliklerinin, hem insan, hem de çevre sağlığını tehdit ettiklerini düşünüyor. “Sağlığımız elden gidiyor” Gerekçesiyle konuyu Dünya Sağlık Örgütü’ne taşıyan çevreci örgütler, Türkiye’de açtıkları davaların sonuçlanmasının ardından, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) de başvurmaya hazırlanıyor.

Yarımada Çevre Platformu Sözcüsü Ümit Bora, İzmir ve çevresindeki balık ve orkinos çiftliklerinin çevre ve insan sağlığını tehdit ettiğini dile getirdi. Çiftliklerde gerekli denetimlerin yeterli yapılmadığından yakınan Bora, bu konuda yasal girişimlerde bulunduklarını, ancak alınan sonuçların kendilerini memnun etmediğini söyledi.

Bora, “İzmir ve çevresinde kaç balık çiftliği var, hangileri kapatılmış, hangileri açılmış bunun cevabını Çevre İl Müdürlüğü versin. Çünkü bu konuda ipin ucu kaçtı. Resmi rakamlara da inanmıyoruz. Her gün, her yerde, sürekli balık çiftliği kuruluyor. Biz artık bu işin içinden çıkamıyoruz” diye konuştu. Ümit Bora, İzmir ve çevresinden başlayarak denizleri kirlettiğini düşündükleri kuruluşlar, kişiler ile bu duruma göz yumduğunu tespit ettikleri yetkililer ve bu çiftlikler hakkında olumlu rapor veren kuruluşlar hakkında ilgili savcılıklara suç duyurusunda bulunduklarını aktardı.

Bora, “(Sağlığımız elden gidiyor) gerekçesiyle Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) başvurduk. Şimdi oradan gelecek cevabı bekliyoruz. Bu konuda Türkiye’de açtığımız ve halen süren davalar var. Onlar sonuçlandıktan sonra AİHM’ye gideceğiz” dedi.
 

Editör: TE Bilişim