Balık ağlarına Norveç takıldı    
  
“Ben iyi bir şey yapıp, denize attım. Bugün Norveçli balıkçıların attığı ağlar bile benim imalatım” diyen Emel Aksoy Gündemir, sekiz yıldır çalıştığı Norveçli Egersund Şirketi ile ortak oldu.

GARANTİ Bankası ve Ekonomist Dergisi işbirliğiyle yapılan ‘Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nın 2008 birincisi olan Emel Balık ve Balık Ağı Şirketi’nin kurucusu Emel Aksoy Gündemir, yıllardır birlikte çalıştığı Norveçli Egersund şirketiyle ortaklık kurdu.

Aksoy, 1992 yılında Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek kurduğu balık ağı fabrikasının yüzde 50’sini, 2 milyon Euro ciro yapan bir tesise dönüştürerek, Norveç’te su ürünleri pazarının yüzde 40’ını elinde tutan Egersund’a devretti.

17 yaşında ailesine yardım amacıyla ağ örerek girdiği balıkçılık sektöründe 1992 yılında kendi şirketini kuran Gündemir, Norveçli ortağı ile 3 yılda 4 milyon Euro yatırımla 40 kişiye iş imkanı yaratmayı, ayrıca ortaklıkla birlikte Norveç’te gerçekleştirilen balık ağı üretiminin bir bölümünü Türkiye’ye getirmeyi planlıyor.

Tek çatı altına

Egersund firmasıyla yaklaşık sekiz yıldır çalıştıklarını, ancak son iki yıldır ortaklık konusunun gündeme geldiğini belirten Emel Aksoy Gündemir, ortaklıkla birlikte Urla ve Güzelbahçe’de bulunan iki fabrikayı tek çatı altına toplamayı planladıklarını söyledi.

Bu kapsamda İzmir’de kurulacak fabrika için en az 10 bin metrekarelik yer aradıklarını kaydeden Gündemir, fabrika yatırımının tamamlanmasının ardından Egersund’un Norveç’de gerçekleştirdiği ağ üretimini bir kısmının da İzmir’de yapacağını aktardı.

Kapasite artacak

Norveçli Egersund firması üretiminin bir kısmını kaydırarak özellikle Akdeniz’deki müşterilerine İzmir’de üretilen ağları göndermek istiyor. Egersund’un yılda 2 bin ton üretim yaptığını anlatan Gündemir, “Biz ise yılda 100-120 ton yeni ağ işliyoruz. Bunun yanında eski ağların tamiri, boyama ve yıkama işleri var. Bir yılda tamamlanması planlanan tesisin devreye girmesi ile kapasitemiz 3 katına çıkacak” bilgisini verdi.

İyilik yap denize at

İZMİR’de 1992 yılında küçük bir atölyede bir makine ve 3 personelle girdiği sektörde giderek kapasitesini genişleten Emel Aksoy Gündemir, hedefinin su ürünleri sektörüne en kaliteli ürünleri, en hızlı ve en ekonomik şekilde verebilmek olduğunu söyledi. Gündemir, “Koşmak yolu kısaltmaz, biz emin adımlarla ilerlemek istiyoruz. Koşup yorularak yarıştan çekilmektense emin adımlarla daha çok yol almak istiyoruz. Ne demişler ‘iyilik yap denize at’ biz iyi işler yapıp denize atıyoruz” dedi.

 

Editör: TE Bilişim