SETASE KONFERANSI İSTANBUL’DA

Setase sözcüğü Latince iri hayvan anlamına gelir. Balina ve yunusları inceleyen bilim dalı ise Setoloji olarak bilinir. İşte bu yıl 2-4 Mart 2009 tarihleri arasında İstanbul’da Harbiye askeri müzesinde Yunus ve balinalarla ilgili bir konferans düzenleniyor: 23. Avrupa Setase Topluluğu Konferansı.

Bu toplantının özelliği, Türkiye’de yunus ve balinalarla ilgili bu denli geniş katılımlı ilk konferans olması. Ayrıca Türkiye Uluslararası Balinacılık Komisyonu’na üye olacak yakında ve kendini dünyadaki yunus ve balinaların sürdürülebilir yönetimi konusunda karar verici konumda bulacak. İşte bu da önemli çünkü ülkemizde bu konuda çalışan ve sayıları bir elin parmaklarını geçmeyen uzmanlar daha fazla araştırmacıyı bu yöne çekerek bu konuda kritik bir araştırmacı kütlesi oluşturma peşinde.

Düzenleyen ise Türk Deniz Araştırmaları Vakfı. Kısaca TÜDAV’ı ülkemizdeki ciddi bilimsel toplantılar ve raporlardan biliyoruz. Geçenlerde yayınladıkları “İklim Değişikliği ve Denizler” raporu çok ilgi çekmişti. Neden yunus ve balinalarla ilgili toplantı düzenleniyor. Çünkü iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek canlıların başında geliyor bunlar. Düşünsenize kutuplardaki buzulların erimesi fokları, denizaslanlarını, balinaları nasıl etkiler? Milyonlarca yıldır, buza ve buzun içindeki besinleri avlayarak beslenen bu hayvanlar bu yeni duruma nasıl adapte olacak?

Zaten konferansın bu yılki teması da “İklim Değişikliği ve Deniz Memelileri”. 40 ülkeden 350 uzmanın katılacağı toplantıda deniz memelileri ve iklim değişikliği, yunus ve balinalarda akustik sorunlar, beslenme ekolojisi ve deniz memelilerinin korunması için koruma alanları konusu gibi önemli konular yer alıyor. Okyanuslardaki artan ses kirliliği ve bunun deniz canlılarına olan etkileri de bu konferansta konuşulacak.

Konferansta 3 Mart akşamı yunus ve balinalarla ilgili bir video gösterisi yapılacak ve herkese açık olacak. Katılımınızı bekliyoruz...

Editör: TE Bilişim