Akdeniz’de orkinos üreteceğiz

MERSİN  (AA)- Nesli tehdit altında olduğu belirtilen orkinosların önemli üreme alanlarından biri olan Akdeniz’de, Türk-Japon ortaklığında üretilmesi için çalışma başlatıldığı bildirildi.

Tokyo Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Üniversitesinden emekli Prof. Dr. Kohei Kihara, Mersin Üniversitesinin (MEÜ) davetlisi olarak geldiği Mersin’de, Türkiye’de yetişen orkinosların daha lezzetli olması nedeniyle Japonya’nın orkinos ihtiyacının büyük kısmının Türkiye’den karşıladığını söyledi.

Türkiye ile Japonya’nın su ürünleri bakımından ilişkisinin oldukça derin olduğunu belirten Kihara, “Akdeniz, orkinos yumurtası bırakılan en önemli ve meşhur yerlerden biridir” dedi. Japonların, Türklere göre daha çok balık tükettiğini ifade eden Prof. Dr. Kihara, şöyle devam etti:

KİŞİ BAŞINA 10 KİLO BALIK YİYORUZ

“Türkiye’de kişi başı yıllık balık tüketimi 9-10 kilogram iken, bu rakam Japonya’da 60 kilogramı buluyor. Dünya ortalaması ise 16 kilogram civarında. Bunda da deniz kaynakları açısından oldukça zengin olan Türkiye’nin, protein ihtiyacını yine zengin olduğu hayvansal kaynaklar olan kırmızı etten sağlaması etkili oluyor. Fakat, son zamanlarda kırmızı et kaynaklı sağlık problemleri nedeniyle insanlar balık etinin önemini kavradılar ve tüketim artmaya başladı. Oysa Türkiye’nin yarısı kadar bir büyüklüğe sahip, fakat nüfusu iki katına yakın olan Japonya’da hayvansal ürün az olduğu için, bu ihtiyaç deniz kaynaklarından sağlanıyor. Bu yüzden de Japonya balıkçılıkta oldukça ileri düzeyde bulunuyor.”

TÜRKİYE’DE SADECE 10 BALIK YETİŞTİRİLİYOR

Türkiye’nin deniz kaynaklarını iyi değerlendirmesi gerektiğini anlatan Kihara, “Çevresel etkenler ve bilinçsiz avlanma gibi nedenlerle deniz kaynakları her geçen gün azalıyor. Deniz kaynaklarının tükenmeye başlaması nedeniyle Japonya’da uzun yıllardır 80 tür balık ve midye yetiştiriciliği yapılırken, Türkiye’de zannedersem son 15 yıldır 10’a yakın tür balık yetiştiriliyor. Bu nedenle su kaynaklarının çok iyi korunarak, balıkçılığa daha çok önem verilmesi gerekiyor” diye konuştu.

LARVADAN ORKİNOS ÜRETİMİ

Prof. Dr. Kohei Kihara, Türk ve Japon akademisyenlerin katılacağı ortak yürütülecek proje ile Akdeniz’de larvadan orkinos üretmek için çalışmaların başladığını söyledi. Bugüne kadar yürütülen çalışmalarda kanunlara uygun olarak Akdeniz’de 30 kilogramın üzerinde yakalanan orkinosların kafeslerde büyütülmek suretiyle yetiştirildiğini belirten Kihara, “Ortak yürütmeyi planladığımız projede, Akdeniz’de tutulacak orkinoslardan yumurta alındıktan sonra, kültür ortamında larvası çıkarılıp yenilmeyecek; yani başka avcıların yiyemeyeceği boyuta getirilerek doğaya bırakılacak” dedi.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim