Abant Gölü "istilacı balıklardan" yarışmayla temizlenecek

 Doğal güzellikleriyle ünlü Abant Gölü'ne özgü alabalığın yaşam alanını daraltan balık türlerinin popülasyonunun, olta balıkçılarına yönelik yarışmayla azaltılması hedefleniyor - OBAF Başkanı Atalay: - "Yarışmada istilacı balık olarak bilinen sazangiller sınıfından olan kadife ve gökkuşağı alabalığı yakalanacak"

Abant Gölü'ne özgü alabalığın yaşam alanını daraltan "istilacı balıklar", düzenlenecek yarışmayla avlanacak. Olta Balıkçılığı Federasyonu (OBAF) Başkanı İsmail Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Abant alası" türündeki alabalığın sadece bu gölde yaşadığını, balığın korunmasının önem taşıdığını söyledi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından "Abant Gölü'nde İstilacı Türlerle Mücadele ve Rehabilitasyon Projesi" başlatıldığını, OBAF ve Ege Üniversitesi'nin de buna destek verdiğini belirten Atalay, "Göl için 3 yıllık bir planlama yapıldı.

İlk etapta istilacı türlerle etkin mücadeleye başlanacak. Abant alasının üreme alanları belirlenecek ve 'habitat' iyileştirilmesi yapılacak" dedi. Atalay, proje kapsamında kıyı üreme bölgesinin rehabilite edilmesi, gölü besleyen su kaynaklarının doğal yapısının korunması çalışmalarının da yürütüleceğini vurgulayarak havza içerisinde su kalitesi parametrelerinin de aylık periyotlarla izleneceğini anlattı. Abant alasının yaşam alanının istilacı balıklar tarafından daraltılmasının sıkıntısının yaşandığını ifade eden Atalay, şöyle konuştu: "İstilacı türler üzerinde av bankası oluşturulacak ve bunun için yarışmalar düzenlenecek. Yarışmaların ilki ağustos ayı içerisinde gerçekleştirilecek. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü bu konudaki duyuruları yapacak.

Yarışmada istilacı balık olarak bilinen sazangiller sınıfından olan kadife ve gökkuşağı alabalığı yakalanacak. Böylece göldeki istilacı balıklardan kurtulmayı hedefliyoruz. Yarışmaya ilgi ne kadar fazla olursa biz de amacımıza o kadar yaklaşmış oluruz. Bu yüzden olta balıkçılarımızdan projeye destek olmalarını bekliyoruz." Atalay, yarışma sırasında avlanan balıkların türünün belirlenmesi için görevlilerin tespitlerde bulunacağını, oltaya takılan Abant alasının suya geri bırakılacağını kaydetti.

Editör: TE Bilişim