AB'nin 'Limanları yabancı balıkçıya açın' ısrarından skandal çıktı. Tasarı yasalaşırsa Rumlar'a ambargo 'av'la delinecek.

Avrupa Birliği (AB), Türk limanlarının Rum gemilerine açılması için baskı yaparken, Türkiye dolaylı olarak Rum'a bu imkanı tanıyor. Hükümet, Su Ürünleri Yasası'nda Değişiklik Öngören Tasarı ile balıkçı teknelerinin limanlardan geçişini sağlayacak. Tasarıya göre, Türk vatandaşı olmayan yabancılar, Türk kara sularında ticari amaçla balıkçılık yapabilecek. Yabancı balıkçı gemileri, avladıkları balıkları 72 saat önceden ilgili makamlara bilgi vermek koşuluyla Türk limanlarında da satabilecek. Tasarı ile yabancı balıkçılara avlanma yasağı kaldırılırken, AB'den gelen 'Türkiye'nin yabancılara uyguladığı balıkçılık yasağı kaldırılsın' talepleri dikkate alınarak, eleştilerin de önüne geçilecek.

Tasarının yasallaşması halinde Rumlar'a limanların açılacağını vurgulayan Türkiye Ziraatçiler Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, 'Yabancı balıkçılara avlanma olanağı tanıyarak Rumlar'a otomatikman bu hakkı sunmuş oluyorsunuz. Madde gayet açık. Yoruma gerek yok. Limanları yabancılara açtığınız takdirde şu ülkenin balıkçısı bu ülkenin balıkçısı diye ayıramazsınız' dedi.

'Tavizler böyle başlar'

Tasarının ülkeye hiçbir yararı olmayacağını ifade eden Yetkin, 'Üretimi artırmaz. Ben kendi karasularımda başka ülkenin balıkçıları ile avlanacaksam bu bana ne yarar getirir' diye itiraz etti.

Bu yasa ile ulusal çıkarların korunmayacağını vurgulayan Yetkin, 'Tavizler böyle başlar ve artarak devam eder. Tavizin sonu olmaz; ver ver...' dedi.

AB'nin kendi gerçekleri ile Türkiye'nin kendi gerçekleri arasında birçok farkın olduğunu kaydeden Yetkin, 'Bu yapılan ulusal anlamda doğru olmaz. Türkiye'nin temel duruşunu esnetiyorlar' diye uyardı.

CHP Muğla Milletvekili Fahrettin Üstün de, 'Resmen skandal' diye değerlendirdi. Yabancılar denildiğini ve ülke tanımının olmadığına işaret eden Üstün, 'Bu şekilde Rumlar da girer. Karalar peşkeş, sular peşkeş, balıkçılık peşkeş. Ülke vatandaşı için hiçbir şey yok. Bu bizim balıkçılığımızı öldürür. Balıkçılarımızın diğer ülkelerle rekabet edebilme şansı yok' diye tepki gösterdi.

Yasak ava ağır cezalar geliyor

Tasarıyla birlikte yeni düzenlemeler getirilirken, yasak av yapanlara da ağır cezalar öngörülüyor. Her türlü patlayıcı, öldürücü, uyuşturucu, uyutucu, zehirleyici, aşındırıcı maddeler ve sönmemiş kireçle avcılık yapılması; bakanlığın izni alınmaksızın elektrik cereyanı, elektroşok ve hava tazyiki ile su ürünlerinin istihsalinin yapılması yasak. Bunlara uymayanlar ise beşbin YTL'den, yüzbin YTL'ye kadar idar” para cezasına çarptırılacak.

Stok üzerindeki av baskısının azaltılması amacıyla bakanlık ruhsat ve izin işlemlerini durdurabilecek. Bakanlıktan izin almadan genetik yapısı değiştirilmiş her türlü su ürünlerinin su kaynaklarına bırakılması, kaynaklara yabancı bir türün atılması, balıklandırma çalışması yapılması yasak olacak.

Uydu ile takip

Bakanlık, gerektiğinde ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak, uydular veya diğer elektronik cihazlar ile balıkçı gemilerinin avcılık kurallarına uyup uymadığını uzaktan algılama sistemi ile takip edecek. Takip edilecek balıkçı gemisinde uzaktan algılama cihazının olması ve çalışır vaziyette bulundurulması zorunlu olacak. Deniz ürünleri yetiştirme alanlarına ilişkin de mevcut bürokratik uygulamalar azaltılacak. Belli tonajdaki gemiler, belirlenen yerlerden avını boşaltabilecek. Avcılık faaliyetlerine ilişkin bilgilerin gemi kaptanlarınca seyir defterine işlenmesi ve seyir defterindeki tüm bilgilerin gemi kaptanları veya temsilcilerince, ürünün boşaltılmasını müteakip, buralarda görevli bakanlık yetkililerine veya bakanlıkça yetkili kılınanlara verilmesi ya da bakanlıkça belirlenen yerlere bırakılması zorunlu olacak.

Kaynak:Tercüman Gazetesi

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim