3 MİLYON ALABALIK DERELERLE BULUŞACAK

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünün üretim çalışmalarıyla bu yıl 3 milyon alabalığın derelerle buluşturulması hedefleniyor.

Yedigöller Milli Parkı içinde 1969'da 50 bin yavru kapasiteli alabalık üretme istasyonu kurarak balıklandırma çalışmalarına başlayan DKMP Genel Müdürlüğü, Türkiye'de yetiştiricilik yoluyla balık üretiminde sayıyı milyonlara çıkarttı. Bu kapsamda 2005'te DKMP Genel Müdürlüğünce orman içi suların (dere, göl, gölet) yerli türlerle balıklandırılması amacıyla başlatılan "Doğal Alabalık Üretimi, Yetiştirilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi" kapsamında Yedigöller, Abant ve Gölköy Üretme İstasyonlarındaki çalışmalar devam ediyor. Proje çerçevesinde geçen yıl 1 milyon 510 bin alabalık orman içi sulara bırakıldı. Bu yıl da derelerle buluşturulacak alabalıkların üretimi tamamlandı. Yavruların yerleştirme için yeterli olgunluğa erişmeleri bekleniyor. Bu yıl 3 milyon alabalığın, yeterli olgunluğa eriştikten sonra, su sıcaklıklarına göre yapılacak plan dahilinde derelere salınması hedefleniyor.

BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK İÇİN DKMP

Genel Müdürü Nurettin Taş, proje ile orman içi sulardaki tabii alabalık popülasyonlarının çoğaltılması, bozulan alabalık habitatlarının rehabilitasyonu, gen kaynakların korunması, doğal türler hakkında farkındalığın arttırılması ile sportif olta balıkçılığının geliştirilmesinin amaçlandığını belirtti. Proje sayesinde ülkenin biyolojik çeşitliliğinin korunması ve sürdürülebilir bir anlayışla gelecek nesillere aktarılmasının sağlanacağını anlatan Taş, “Biyolojik çeşitliliğimiz gelecek nesillere devredilecek bir emanettir ve bu çeşitliliği koruyarak tabii yaşam alanlarında çoğalmalarını sağlamak ise Genel Müdürlüğümüzün önemli hedefleri arasında yer alıyor. Bu gaye ile yaptığımız üretim çalışmalarımız özveriyle devam edecek. 2023 yılında 50 milyon alabalık yavrusunu orman içi sulara bırakmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Editör: TE Bilişim