1.500 öğrenciye balık-ekmek ziyafeti

Türkiye’de 8 kg. seviyesinde olan kişi başı yıllık balık tüketimini 15 kg’a çıkarmayı hedefleyen Su Ürünleri Tanıtım Grubu, “Haftada iki öğün balık yaşam boyu sağlık” sloganıyla “Balık-Ekmek Şenlikleri” düzenliyor.

Balık tüketim alışkanlığını küçük yaşlarda çocukların kazanması için ilköğretim okullarında “Balık-Ekmek Şenlikleri”ne ağırlık ve Su Ürünleri Tanıtım Grubu, 2017 yılının ilk “Balık-Ekmek Şenliği” etkinliğini S.S. Su Ürünleri Kooparatifleri Merkez Birliği ile işbirliğinde Ankara'da Sokullu Mehmet Paşa İlköğretim okulunda gerçekleştirdi. 1500 öğrenciye ikram edilen balıklar S.S. Su Ürünleri Kooparatifleri Merkez Birliği tarafından temin edilirken, STG’de Sokullu Mehmet Paşa İlköğretim Okulu’nun başarılı öğrencilerine kırtasiye seti hediye etti.

Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’nin, balık çeşitliliğinin çok fazla olduğunu belirten Su Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Sinan Kızıltan, balığın hem protein içeriği, hem de omega 3 yağ içermesi nedeniyle damar sertliği, tansiyon, kalp ve felç gibi hastalıkları önlediği araştırmalarla ortaya konulduğunu, vücut direncini arttırdığını daha sağlıklı bir yaşam için balık tüketiminin artması için gayret gösterdiklerini anlattı.

Türkiye’nin yıllık sağlık harcaması 100 milyar lira

Türkiye'nin yıllık sağlık harcamalarının 100 milyar liraya ulaştığını, ilaç ithalatının ise 5 milyar dolar seviyesinde olduğu bilgisini paylaşan Kızıltan, sağlık harcamalarının azalması ve daha sağlıklı bir nesil için balık tüketiminin artmasının şart olduğunu söyledi.

“Haftada iki öğün balık yaşam boyu sağlık” sloganıyla çocukların küçük yaşta balığı sevip tüketmesi için ilköğretim okullarında İzmir ile başlayan “Balık-Ekmek Şenlikleri”nin ilerleyen yıllarda Türkiye geneline yayıldığı bilgisini paylaşan Kızıltan, “S.S. Su Ürünleri Kooparatifleri Merkez Birliği ile işbirliğinde Ankara'da Sokullu Mehmet Paşa İlköğretim okulunda Balık-Ekmek Şenliği yaptık. 1.500 çocuğa balık-ekmek ikram ettik” diye konuştu.

Balık Ekmek Şenliği'ne Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Durali Koçak, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay, Çankaya Kaymakamı Kadir Çakır, Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Özel, Su Ürünleri Kooperatifi Merkez Birliği (Sür-Koop) Başkanı Ramazan Özkaya, Sokullu Mehmet Paşa İlkokulu Erdal Özyol katıldı. Açılış konuşmaları ile başlayan program, miniklerin horon, halk oyunları ve rap müzik gösterileri ile devam etti. Önceden düzenlenen yarışmalarda ilk üçe giren birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerine STG tarafından hediye kırtasiye seti verildi.

Haftada iki kez balık yiyen bebeklerde; otizm, hiperaktivite, dikkat eksikliği gibi rahatsızlıkların etkilerinin azaltılabileceği bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. Balık tüketiminin diğer faydaları ise şöyle sıralanabilir;

  • ALS Hastalığı'nda bağışıklığı güçlendirecek besinlerin tüketilmesi ve gün içinde yeterli besin alınması sağlanmalıdır.
  • Vücut direncinizi artırmak için, haftada 2 defa omega-3’ten zengin, sağlıklı protein kaynağı "balık" tüketin.
  • Hep o özendiğiniz kaymak gibi cilde ve sırma gibi saçlara sahip olmak istiyorsanız, balık yiyin! :) Balık; içerdiği değerli protein, vitamin ve mineraller sayesinde cildinizin rengini düzenler ve saçlarınızı canlandırır.
  • Yoğun iş ortamı ve günlük hayatın koşuşturmacasında sorunlar üst üste gelebiliyor. Yapılan çalışmalar, omega-3 yağ asitlerinin depresyona karşı korunmada büyük fayda sağladığını ortaya koyuyor.
  • Japonya’da yapılan bilimsel çalışmalarda, palamutun içerisinde yer alan bir protein yapısının yüksek tansiyonu düşürdüğü belirlendi.
  • Omega-3 retina, beyin ve sperm hücrelerinin tam olarak çalışmalarını sağlar. İyi kolesterolü (HDL) arttırır. Yetersizliğinde; görme bozuklukları, depresyon; konsantrasyon, dikkat ve davranış bozukluklarına neden olabiliyor.
  • Birçok araştırma, çok balık yiyenlerin kalp krizi riskinin yarı yarıya azaldığını göstermiştir. Enfarktüs geçirdikten sonra, balık yemeye başlayan erkeklerdeki ölüm oranı ise yüzde 29 azalıyor. Haftada 2 kez balık kalbinizi korur!
  • 12 ay boyunca tüketilebilen karidesin faydaları say say bitmez. Kanserden, kemiklere dişlere, beyin fonksiyonlarından, kan yapımına kadar faydalı olduğu birçok konu var.
  • Yenilebildiği takdirde balığın kılçıkları, kafası ve kuyruğu kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Özellikle hamilelikte ve kemik erimesinde (Osteoporoz) çok faydalıdır.
  • Tırnaklarınız çabuk mu kırılıyor? Balık, içerisinde yüksek oranda bulunan A vitamini güçlü tırnaklara sahip olmanıza yardımcı olur.
  • Izgarada pişirilmiş 1 orta boy levreğin sadece 300 kalori olduğunu biliyor musunuz?
  • Sinir sisteminizin ve bağışıklık sisteminizin ihtiyaç duyduğu pek çok vitamini tek bir besinden almak için sofranızdan balığı eksik etmeyin.
  • Balığın pullarının yüksek oranda kalsiyum ve fosfat içerdiğini belirten Japon bilim adamı Kohei Kihara, eklem ağrıları ve cilt yumuşaklığı için balık pullarının bulunmaz bir ilaç olduğunu belirtiyor.
  • Diyet yaparken kas kaybının önüne geçmek için beslenmenizde balığa yer verin.
  • Düzenli balık tüketiminin depresyon riskini yüksek oranda azalttığı öne sürülmektedir. Mutluluk için haftada 2 öğün balık tüketin.
  • Mevsim geçişlerinde hastalıklardan korunmak için beslenmenize özen göstermelisiniz. Dengeli ve sağlıklı bir beslenme için sofranızdan balığı eksik etmeyin.
  • Düzenli balık yiyen büyüme çağındaki çocukların boyları çok daha hızlı ve sağlıklı uzar.
  • Omega-3 yağ asitleri sinirleri koruyarak migren ataklarını azaltmaya yardımcı olur.
  • Omega-3 bakımından zengin balık, metabolizmanızı hızlandırarak, dengeli bir beslenme düzeninde tüketildiğinde kilo vermenize yardımcı olur.
  • 200 gramlık ızgara çipurada 240 kalori bulunurken 1 tabak patates kızartmasında 430 kalori olduğunu biliyor musunuz?
  • Soğuk havalarda hastalıklardan korunmak için beslenmenize daha çok önem vermelisiniz. Güçlü bir bağışıklık sistemi için sofranızdan balığı eksik etmeyin.
  • Beslenme alışkanlığı küçük yaşta şekillenir. Çocuklarınızın beslenmesinde bol bol balığa yer vererek, onlara sağlıklı bir gelecek hazırlayın.
  • Güçlü zihinler için haftada en az 2 öğün balık tüketin...
  • Yapılan araştırmalarda göre düzenli balık tüketimin depresyona yakalanma ihtimalini %17’ye kadar azalttığı öne sürülmektedir. Daha mutlu ve daha sağlıklı bir hayat için haftada en az 2 öğün balık tüketin.
  • Soğuk havalarla birlikte vücut metabolizmasının ve hareketinin azalması kilo almanıza neden olabilir. Kışın da kilonuzu korumak ve vücut direncinizi yüksek tutmak için sofranızdan balığı eksik etmeyin.
  • Yapılan çalışmalar sonucunda haftada en az 2 öğün balık tüketen çocukların akranlarına oranla %27 daha zeki olabileceği sonucu ortaya konmuştur.
Editör: TE Bilişim