Ekonomistler Derneği, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ve Nişantaşı Üniversitesi işbirliği ile yürütülmekte olan “Turizm Sektörü Çalışanları Geleceğe Güvenle Bakıyor” projesi kapsamında Kuşadası Efes Kongre ve Kültür Merkezi’nde “İşbirliği Toplantısı” düzenlendi. Türkiye’de kayıtlı istihdamın artmasına katkı sağlamak ve başta Kuşadası olmak üzere Türkiye’nin turizm bölgelerinde kayıtlı istihdamın artmasına ilişkin model uygulamaları geliştirmeyi amaçlayan projenin işbirliği toplantısında ülkede yaşanan politik ve ekonomik krizin Türk turizmine yansımaları ele alındı.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, “Turizm Sektörü Çalışanları Geleceğe Güvenle Bakıyor” projesi işbirliği toplantısına turizm sekto¨ru¨ne yo¨n veren is¸letme sahipleri ile meslek birliklerinin temsilcilerinin yanı sıra Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, TÜRSAB Kuşadası Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Fahrettin Çiçek, ADÜ Turizm Fakültesi Dekanı Osman Eralp Çolakoğlu, Ekonomistler Derneği Başkanı Oğuz Demir ve Kuşadası Otelciler Derneği (KODER) Başkanı Tacettin Özden katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Ekonomistler Derneği Başkanı Oğuz Demir, Türkiye’de yaşanan sorunların projeye yansımalarına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Projemizi, ülkemizde yaşanan tüm sorunlara rağmen yürütmeyi başardık. Programımız kapsamında bulunan üç başlık ülkemizin de temel sorunları haline gelmiş durumda. Bir yandan AB ile yaşanan problemler, bir yandan Ortadoğu ve ülkemizde yaşanan kaos ortamının turizme olumsuz yansımaları, bir yandan da ekonominin kötü gidişatı projemizi sekteye uğratabilirdi. Ancak biz tüm sorunları atlatmayı başardık. Bu zor süreçte projemizi doğru şekilde yürütmeye devam etmek için belediye ve ticaret odası gibi kuruluşların desteğine ihtiyacımız olacak.” Türkiye’de yaşanan krizin turizm sektörüne olumsuz etkilerinin atılacak doğru adımlarla giderilebileceğini belirten Demir sözlerine şu şekilde devam etti: “Ülke olarak yaşadığımız olumsuzlukları atlatabilmek için ufkumuzu genişletmemiz gerekiyor. Farklı destinasyonlara yönelebiliriz. Hiçbir şey olduğu gibi kalmıyor. Emin olun ülkede kriz yaşanmamış olsa bile kullanmakta olduğumuz taktikler bir gün eskiyecek ve ülkemizi ziyaret eden turistler başka turistik merkezleri tercih edebilecekti. ”
Demir’in ardından konuşan TÜRSAB Kuşadası Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Çiçek, son dönemde yaşanan problemlerin ülke turizmine olumsuz yansımalarının atılacak doğru adımlarla en asgari düzeye çekilebileceğini belirterek “Dünya turizm sektöründe büyük bir payı olan ülkemiz son zamanlarda yaşanan olumsuz gelişmelerle gerilemeye geçmiştir. Fakat biz heyecan kaybetmeden çalışmalarımıza devam etmeliyiz. TÜRSAB olarak biz, bu sıkıntılı süreçten çıkmanın yollarını aramaktayız. Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan’dan gelecek sezon ülkemize turist akışı bekliyoruz” dedi.
Toplantıda konuşan Kuşadası Belediye Başkanı Kayalı ise “Turizm Sektörü Çalışanları Geleceğe Güvenle Bakıyor” projesinin turizm çalışanlarının kaygılarını gidermesi hususunda faydalı olacağına dikkat çekerek “Ben bu projenin doğru şekilde hayata geçirileceğine ve amacına ulaşacağına inanıyorum. Türkiye sunduğu kaliteli hizmet ve uygun fiyat seçenekleri ile dünya turizm merkezleri arasında en iyi durumda olanıdır. Ülkemizde yaşanan kaos turizmimizi kötü yönde etkilemiş olsa da bu durumu atlatabileceğimizi düşünüyorum" diye konuştu.
(ZH-MB-Y)
Kaynak: iha