Tarihi Kentler Birliği (TKB) tarafından düzenlenen Özendirme Yarışması’nda Kuşadası eski Belediye Başkanı M. Esat Altungün’ün kent müzesi projesi başarı ödülü kazandı. 2013 yılında dönemin belediye başkanı M. Esat Altungün tarafından Kuşadası Eğitim Vakfı(KEGEV)’na bağışlanan Camiatik Mahallesi’ndeki tarihi binanın restore edilerek kent müzesine dönüştürülmesine karar verildi. Kuşadası Belediyesi ve KEGEV işbirliğiyle Valilik ve İl Özel İdarenin katkılarıyla restorasyonu tamamlanan tarihi bina daha sonra Kuşadası F. Özel Arabul Kültür Merkezi (KUAKMER) ismini alarak sanatsal ve tarihi değer taşıyan öğelerin sergilendiği bir müze olarak hizmete açıldı.
Tarihi Kentler Birliği tarafından 15 yıldır düzenlenen, “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nın ödül töreni ÇEKÜL Vakfı ile Akdeniz Tanıtım işbirliğinde gerçekleşen YAPEX Restorasyon Fuarı’nda yapıldı. Her yıl restorasyon ve yapı sektörüyle, tarihi belediyeleri, akademisyenleri ve uzmanları bir araya getiren fuar kapsamında düzenlenen Özendirme Yarışması’na 47 belediye 83 proje ile başvurdu. Kuşadası Belediyesi, Kuşadası Eğitim Geliştirme Vakfı (KEGEV) Hizmet Binası Rekonstrüksyon Projesi’yle katıldığı yarışmada "Başarı Ödülü"ne layık görüldü.
KEGEV Hizmet Binası Rekonstrüksyon Projesi, TKB tarafından, koruma politikalarının devamlılığı bağlamında aynı aks üzerinde tamamlanmış diğer uygulamalarla birlikte değerlendirilerek sivil mimarlık örneği geleneksel bir konutun restore edilerek, kültür merkezi olarak halka kazandırılmış olması, proje kapsamında ele alınan yapının Yıldırım Caddesi üzerinde, Kuşadası koruma ve canlandırma koridorunda bulunması ve Kuşadası Belediyesi tarafından tamamlanmış Çalıkuşu Evi, Efe Suphi Evi gibi projelere komşu bir yapı olması nedeniyle ödüle layık görülmüştü.
- KUŞADASI’NA 15 YILDA 7 ÖDÜL
Kuşadası Belediyesi, 2003 yılından bu yanan Fuat Akdoğan ve M. Esat Altungün’ün belediye başkanlıklarını kapsayan dönemde Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen yarışmalarda çarpık yapılaşma sonucunda kent genelinde yaşanan kimlik kaybının önüne geçebilmek amacıyla tarihi dokunun ve eski sokakların kurtarılması projelerine öncelik vermesi nedeniyle 7 kez çeşitli ödüller aldı.
Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Tarihi Kentler Birliği tarafından bir kez daha ödüle layık görülmenin gurur verici olduğunu belirterek “İlçemizde Kuşadası’nın sahip olduğu tarihi kent dokusunu korumak üzere yaptığımız çalışmaların ödüllendirilmesi, motivasyonumuzu arttırmakta ve doğru yolda olduğumuzu göstermektedir. Çalışmalarımıza yine aynı aks üzerinde bulunan ve GEKA tarafından desteklenen Tarihi Kuşadası Limanı ve Kültürel Rotalar projesi kapsamında ‘Ege Mutfakları ve Türk Kahvesi’ adı altında geleneksel Türk mutfaklarının yer alacağı iki tarihi evin restorasyonu ile devam edeceğiz. 2017 yılında bitirilerek hizmete açılacak olan bu mekanların yanı sıra, Yıldız Teknik Üniversitesi ile yaptığımız işbirliğiyle onlarca evin proje çalışmalarını ise sürdürüyoruz" dedi.
Kaynak: iha