Söke’ye bağlı Güllübahçe Mahallesi’nde bulunan Priene Antik Kenti’nde “Bouleuterion” yüzyıllar sonra bir meclis toplantısına ev sahipliği yaptı.
Söke Belediye Meclisi Mayıs Ayı olağan toplantısı Priene Antik Kenti’nde gerçekleştirildi. Dönemin en önemli liman kenti olmasının yanında Bilge Bias’ın, Büyük İskender’in ayak izlerini taşıyan Priene’ye dikkat çekmek için antik mekanın seçildiği meclis toplantısında; Priene’de Antik çağda yönetimle ilgili işlerin görüldüğü meclis binası “Bouleuterion” da tarihi yeniden canlandırıldı. 14 maddenin görüşüldüğü Söke Belediye Meclis toplantısı Belediye Başkanı Süleyman Toyran Başkanlığı’nda gerçekleşirken; toplantı meclis üyelerinin dışında yaklaşık 200 kişiyi ağırladı. Milattan Önce 4. YY.’da kullanılan “Bouleuterion”, yaklaşık 2 Bin yıl sonra yeniden Belediye Meclis toplantısına ev sahipliği yaptı. Toplantıya Belediye Meclis üyeleri ve belediye daire müdürlerinin yanında sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, mahalle muhtarları, ADÜ Söke İşletme Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri katıldı.
“ÇOK HEYECANLANDIK”
Meclis toplantısın başında konuşarak Priene Antik Kenti ile ilgili bilgiler veren Milet Müze Müdürü Hasibe Akat İslam, meclis toplantısının Priene’de yapılması için başvuru geldiğinde çok heyecanlandıklarını söyledi. Meclis toplantısının Priene’de gerçekleşmesi için katkı vermekten dolayı mutlu olduklarını ifade eden Hasibe Akat İslam; “Priene antik 12 İyon kenti arasında kültürel olarak ve konmu itibariyle de çok önemli bir kent” dedi.
“PRİENE’YE DİKKAT ÇEKMEK İSTİYORUZ”
Bölgemizi ve Priene’yi tanıtmak, dikkatleri Priene’ye çekmek için meclis toplantısını burada düzenlediklerini söyleyen Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran; “Meclis toplantısını yaptığımız yer antik dönemde meclis toplantılarının yapıldığı alan. Sivil toplum örgüleri, muhtarlarımız ve üniversiteden öğrencilerimizi davet ettik. Değişik bir ortamda meclis toplantımızı gerçekleştirdik. Meclis toplantılarımızı zaman zaman eski beldelerimizde yapabileceğimizi düşünmüştük, bu anlamda Güllübahçe Priene’de gerçekleşen meclis toplantımız da bir ilk oldu” dedi.
“ADÜ KAMU YÖNETİMİNDEN TEŞEKKÜR”
ADÜ Söke İşletme Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü başkanı Yrd. Doç. Dr. Alim Emre Zeren; “Başkanımızın daveti üzerine geldik. Bizim için Belediye Meclisi izlemek çok önemli. Çünkü biz kamu yönetimi bölümüyüz ve buradaki öğrenci arkadaşlar geleceğin yöneticileri. Ve bunu Priene’de yaşamak bizim için çok güzel bir deneyim oldu. Başkanımıza ve meclis üyelerimize teşekkür ediyoruz” dedi.
“PRİENE NEWYORK’A ÖRNEK OLMUŞ”
Priene Antik Kenti antik dönemin planlı şehri olmasıyla da günümüz belediyeciliğinde önemli örnek yerleşim alanlarından biri. Şehrin yeni planı, yolların birbirini dik açı ile kestiği bir dikdörtgendir. Şehirdeki tüm kavşaklar arasındaki mesafe aynıdır. Dolayısıyla şehir 80 eşit alanlı bloğa ayrılmıştır. Özel evler, her bloğa sekiz ev seklinde düzenlenmiştir. Şehirde temiz su ve kanalizasyon yapıları açıkça görülebilir. Şehir günümüzün modern şehir planı olan Miletli Mimar Hippodamus tarafından geliştirilen ‘Grid Sistemi’ ile inşa edilmiştir. Newyork şehrinin belediye binasının girişinde Mimar Hippodamus’un heykeli bulunmaktadır. Bazı kaynaklara göre; Newyork şehrinin planı hazırlanırken, Hippodamus’un Priene kenti şehir planı örnek alınmıştır.
Athena Polias tapınağı, şehrin batı yarısında, ana yolun kuzeyinde yüksek bir terasa kurulmuştu. Yüksek bir isçiliğin eseri bir merdivenle çıkılan bu tapınak ön yüzünde 6 kolonu bulunan (hexastyle) bir yapıya sahiptir. Tapınağın mimarı aynı zamanda Dünyanın Yedi Harikasından biri Mausoleum’un da mimari Pytheos’tur.
Kaynak: iha