Ege Bölgesi’nde ihracatta 10 yıl aradan sonra lider sektör konumuna yükselen hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü, ilerleyen süreçte konumunu güçlendirmek için yol haritasını belirledi.
Prof. Dr. Haluk Soyuer’in Moderatörlüğünü yaptığı Ege Bölgesi Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektörünün Gelecek Vizyonu Çalıştayı’nda Ege Bölgesi’nde ihracatlarının toplamı 1 milyar doları aşan 45 firma yöneticisi Ege Bölgesi ihracat potansiyelinin arttırılması ve sürdürülebilirliğin sağlanması konusunda görüş alışverişinde bulundu.
Dünya genelinde hazırgiyim ihracat hacminin 480 milyar dolar seviyesinde olduğunu ve her yıl yüzde 3 büyüdüğünü belirten Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, sektörün geleceğinden ümitli olduklarını dünya hazırgiyim pastasından daha fazla pay almak için akıllarını birleştirdiklerini kaydetti. Günümüzde Kıta Avrupası ve Amerika Birleşik Devletleri’nin hedef pazar olduğunu, ilerleyen dönemde gelişmekte olan ülkelerdeki potansiyelin artacağına işaret eden Kızılgüneşler, "Dünya’daki değişime uyumlu stratejiler geliştirmemiz gerektiği ortaya çıktı. Müşterinin bizi bulmasını beklemek yerine biz müşterinin ayağına gideceğiz. VİP Alım Heyeti Organizasyonları yapacağız, uygun olan pazarlarda Acentelerle çalışacağız. Bu süreçte, EHKİB öncülüğünde bölgesel hedef pazarlar bazında pazarlama stratejisi geliştireceğiz" diye konuştu.
Hazırgiyim sektöründe kümelenme modeli ile hareket edilmesi konusunda sektörün mutabık olduğunu anlatan Kızılgüneşler şöyle devam etti: "Her firma güçlü olduğu alanlarda uzmanlaşmalı, yenilikçi ürün, yeni kumaş, ARGE ve inovasyonu öne çıkararak hızlı servis ile müşterilerin talebini karşılayacağız."
HAZIRGİYİM İHRACATÇILARI ÜRETİMİ KENDİ BÜNYELERİNE ALMAYI PLANLIYOR
Hazırgiyim sektöründe üretimde fason kullanımının yaygın olduğuna işaret eden Kızılgüneşler, "Ege Bölgesi Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektörünün Gelecek Vizyonu Çalıştayı"nda öne çıkan konulardan birisinin ise firmaların üretimlerini fasondan kendi bünyelerine alma eğilimi olduğunu ifade etti. Kızılgüneşler, "Fason atölyelerinde üretim yaptıran firmalar hem kalite, hem de izlenebilirlik konularında büyük sorunlar yaşıyor. Bu sorunları çözmek adına birçok firma tekrar üretim tesislerini bünyesine almayı planlıyor. Kıdem tazminatı sektörün beklentileri doğrultusunda tekrar kurgulanırsa bu süreç hızlanır" dedi.
SENTETİK ÜRETİMİNDEKİ ARTIŞ TÜRK HAZIRGİYİM SEKTÖRÜ İÇİN BÜYÜK RİSK
Şu anda dünyada pamuk ve sentetik üretim rakamlarının birbirine yakın seyrettiğine işaret eden Kızılgüneşler, 2030 yılında sentetik üretiminin pamuk üretimini 3’e katlamasının söz konusu olduğunu, Türkiye’de sentetik iplik üretimine yatırım yapılması gereğinin öne çıktığını dile getirdi.
"Ege Bölgesi Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektörünün Gelecek Vizyonu Çalıştayı"nda öne çıkan konulardan bir diğeri ise Üniversite-Sanayi işbirliğinin arttırılması talebi oldu. Sektörün ihtiyaç duyduğu mühendis ve ara eleman yetiştiren üniversitelerin eğitim müfredatlarının sektörün beklentilerine göre yeniden şekillendirilmesi için çalışma yapılması kararlaştırılırken, firma sahibi ve yöneticileri için belli periyotlarda eğitim programları düzenlenmesi gereği ortaya konuldu.
Ekonomi Bakanlığı, TÜBİTAK, KOSGEB başta olmak üzere devletin verdiği teşviklerin takibi için firmalarda personel görevlendirilmesi gerektiği de öne çıkan hususlar arasında yer aldı.
Kaynak: iha