Efeler Belediyesi tarafından 5 Aralık Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 82. yıl dönümü nedeniyle bir panel düzenlendi.
Efeler Belediyesi ve Türkiye Muhtarlar Konferasyonu tarafından Milli Aydın Bankası Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele, Efeler Belediye Başkanı M. Mesut Özakcan, Eşi Gülay Özakcan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın İl Başkanı Bayram İnci, CHP Aydın İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Özdemir, CHP Efeler İlçe Kadın Kolları Başkanı Ülkü Kurukaya Dalar, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, CHP ilk kadın genel başkan yardımcısı, sendikacı ve yazar Yaşar Seyman, Türkiye Muhtaralar Konfederasyonu Kadın Kolları Başkanı Dilek Tez, DSP Ankara 21. Dönem Milletvekili Ayşe Gürocak, Türkiye genelinden gelen 60 kadın muhtar, Aydınlı muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.
5 Aralık 1934 Anayasa değişikliği ile Türk kadınına seçme seçilme hakkının verildiği günün önemini hatırlatan Efeler Belediye Başkanı M. Mesut Özakcan, "Bugün kadın hakları, insan hakları ve demokrasi açısından ülkemize dönüp baktığımızda hala karanlık bir tablo ile karşı karşıya kaldığımızı görüyoruz. Bir ülkede kadınların yüzü gülmüyorsa o ülkede huzur yoktur. Ülkemizde toplumumuzun yarısını kadınlarımız oluşturuyor, diğer yarısını da kadınlarımız yetiştiriyor. Türkiye nüfusumuzun yüzde 49.8’sini kadınlar, yüzde 50.2’sini de erkek nüfusumuz oluşturuyor. Kadınlarımızı toplumsal yaşamın, yönetimlerin ve siyaset alanının dışında tutarsak nüfusumuzun yarısından aklından, fikrinden, önerilerinden yararlanmıyoruz demektir. Bunu sağlamak için de demokrasimizi geliştirmeye ve sahip çıkmaya ihtiyacımız var. Bir ülkede kadınların yüzü gülüyorsa o ülkede barış vardır, huzur vardır, mutluluk ve bereket vardır. Bütün kadınlarımızın yüzünün güldüğü Türkiye diliyorum" dedi.
"ARTIK KURDELEYİ BİZ KESMEK İSTİYORUZ"
Panele konuşmacı olarak katılan Yaşar Seyman kadınların günümüzde hak ettiği yerde olmadığını belirterek sözlerine başlayarak, "Bugün cumhuriyet kadınları için çok önemli bir gün. Atatürk kendisine Kurtuluş Savaşı sırasında kendine destek olan kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkı tanıyarak ödüllendirmiştir. Ancak Türkiye’deki kadınlar günümüzde hak ettikleri yerde değiller. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki milletvekillerinin ve 81 bir ilin valilerinin yarısının kadın olması lazım, rektörlerin kadın olması lazım. Biz hala ilkleri ve tekleri sayıyorsak sorun çok büyüktür ve yeterince yol almamışız demektir. Kadın değişim ve dönüşümün en önemli dinamiğidir. Siyasi partiler, örgütler kadınlara inanmalı, güvenmeli onların aklından ve fikrinden yararlanmalıdır. Bir yerde açılış olduğunda ’kurdeleyi biz keselim, kadın sende makası uzat’ sohbetlerine bir son vermeliyiz, çünkü artık o kurdeleyi kesenlerden biri yada bir kaçı kadınlar olmalıdır" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Yaşar Seyman kendisine babası tarafından örnek gösterilen kadın olan Benazir Bhutto’yu kaleme aldığı ’Benazir’ kitabını Başkan Özakcan’a armağan etti.
Kaynak: iha