Dünyada yükselen bir değer olan ve 160 ülkede uygulanan Slow Food Hareketi’ne Didim’de katıldı. Didim Kent konseyi öncülüğünde yapılacak Slow Food hareketine Didim, kendi sınırların içerisinde yetişen Kumarika bitkisinde yola çıkarak “Kumarika yerel topluluğu” adıyla yer alacak.

Dünyada yükselen bir hareket olan Slow Food Hareketi’ne Didim’de “Kumarika yerel topluluğu” adıyla katıldı. 2017 yılının başında düzenlenen toplantıda Slow Food Türkiye kurucu liderlerinden gazeteci yazar Nedim Atilla, Didim’de düzenlenen toplantıda Slow Food’un içeriğini anlatmıştı. Bu çalışmada yer alan Didim Kent Konseyi Kadın Meclisi’nden oluşan 25 kişilik ekip, kendilerine “Slow Food Didim Kumarika Yerel Topluluğu” ismini vererek Slow Food Hareketi’ne katıldı.

Didim Meandros Restaurant’ta düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Didim Kent Konseyi Başkanı Osman Ayyıldız, projenin çalışmasının içeriği ve sürece değindi.

Ayyıldız 2014 yılında yapılan Zeytin Festivali sürecinde çalışmaların başladığını ve Üniversite işbirliğiyle bazı adımların atıldığını belirtti. Ayyıldız festivalde anket yapıldığını ifade ederek Zeytinyağını ve yerel lezzetleri ortaya çıkarmak için Didim Rumeli Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği ile yaptıkları çalışma sonucunda ve yöre insanlarının verdiği bilgiler doğrultusunda “Kaşopita” yemeğinin tespit edildiğini ve kayıt altına alındığını söyledi.

Ayyıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü; “O dönemde 83 Didim Projesi’nin temelini attık. Nüfus Müdürlüğü’ne giderek çalışmalar yaptık. Didim’de 81 ilden insanların yaşadığının tespitini yaptık. 82’nci yabancılar olsun, 83 ise bunların hepsini kapsayan birleştirici bir yapı olsun istedik. Bu yapı, bizim 83 Didim Projesi’nin çatısını oluşturdu. Birçok yerel yemeklerimizin olduğunun tespiti yapıldı. Slow Food ile yerel ürünlerin sağlıklı bir şekilde tüketiciye ulaştırılması sağlanacak. ‘83 Didim Projesi’ ile ilçenin yerel tatlarını gündeme getirmek istiyoruz” dedi.

“83 Didim Projesi” ile Slow Food Hareketi’ne katıldıklarını anlatan Ayyıldız, “1 yıllık çalışma planı hazırladık. Bu çalışma programı içerisinde 6 etkinlik yapacağız. Didim, etkinlikler sonucunda “Slow Food Didim Kumarika Yerel Topluluğu” ismiyle 160 ülkenin tanıdığı Slow Food Hareketi yapısı içerisinde yer alacak.”dedi.

Didim Kaymakamı İskender Yönden, Didim’in turizm şehri olduğunu ve isminin kendinden büyük bir şehir olduğunu ifade ederek, “Didim’i artık bütün dünya tanıyor ama bunlar ayrılan zaman ve çalışmayla oluyor. Bunlardan birisi de bugün konuştuğumuz bu Slow Food Hareketi çalışması. Aslında 25 kişiyle başlayan ve dünya çapında bir çalışma olduğunu görüyoru. Bununla beraber yerel tatları, ilçemizdeki lokantalara da sokmamız lazım. Kaşopita’yı sadece benim bilmem yeterli değil. Zeytin Festivali yapılmadan önce sadece aile arasında bilinen bu yemek, şu anda festivallerle tanınmaya başlandı.”dedi.Yönden sözlerini şöyle sürdürdü; “Didim’e gelen birisi de yerel tatları bilmesi lazım. Didim’de farklı bir şeyler olmalı ki, dışarıdan gelen insanlar farklılıklar görmeli. Deniz ve kum her yerde var. Bizler de buna sahip çıkmalıyız.”dedi.

ADÜ Didim MYO Öğretim görevlisi Aytekin Kalkan ise Slow Food Didim Kumarika Yerel Topluluğu sürecini ve bundan sonra yapılması gerekenlerle ilgili kısa bilgiler aktardı.

Tanıtım toplantısının sonunda Didim Kaymakamı İskender Yönden tarafından Didim Rumeli Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Gülay Zübeyde Yalçın’a teşekkür plaket verildi. Ardından yerel lezzetlerle iftar yemeği yenildi.
Kaynak: iha