Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkının 82. yıl dönümü dolayısıyla CHP Didim İlçe Kadın Kolları Atatürk anıtına çelenk koydu; ardından da basın açıklaması gerçekleştirdi.
5 Aralık’ta Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 82. yılı dolayısıyla CHP Didim İlçe Kadın Kolları Atatürk anıtına çelenk koydu. Kent Meydanında gerçekleşen törene CHP’li Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay, CHP Didim İlçe Başkanı Gökmen Karataş, CHP’li Belediye Meclis Üyeleri, ilçe yöneticileri ile CHP’li kadınlar katıldı.
CHP Didim İlçe Kadın Kolları Başkanı Figen Çakmakgil ilk olarak Atatürk Anıtına çelenk koydu; ardından 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Akabinde İstiklal marşı okundu.
Törenin ardından ülke genelinde gerçekleştirilen ortak basın açıklamasını okuyan Çakmakgil
“Kadın hareketinin siyaset yapmaya dair taleplerinin ve mücadelesinin devamı olarak, Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, onun eşsiz öngörüsü sonucu, 5 Aralık 1934’te, pek çok Avrupa ülkesinden çok önce kadınlara verilen bu hak, kadınlar açısından bir devrimdir. Türkiye’nin demokratikleşmesinin en önemli adımlarından biridir. Aradan geçen 82 yılda, biz kadınların kazanımlarını daha ileriye taşıması gerekirken, eğitimde, istihdamda, karar alma ve yönetim mekanizmalarında önümüze konulan engeller sonucu gelinen noktada, maalesef olması gereken yerde değiliz. 2015 Genel Seçimi sonucunda, biz kadınlar, TBMM’de sadece 76 kadın vekille yüzde 13 oranında temsil ediliyoruz. Nüfusun yarısı olan biz kadınlar, yasalar önünde erkeklerle eşit haklara sahibiz, ancak haklara ulaşmada eşit değiliz. Oysa daha çok kadın vekil demek, kadına yönelik şiddet, kadın istihdamı, eğitim gibi konuların daha fazla ele alınması ve çözüm üretilmesi demektir. Ne yazık ki hala temsilde adaletten ya da sonuçta eşitlikten söz edemiyoruz. Anayasa önünde Kadın ve Erkek eşittir demek yeterli olmamakta, kadınlar Anayasa ve yasalarla zorunlu kılınacak özel önlemlerle desteklenmedikçe eşitlikten söz edilememektedir.”dedi.
“TÜRK KADINI DÜNYADA GERİ”
Dünyada kadınların eğitim düzeyi açısından 104, ekonomi ve fırsat eşitliği açısından 127, iş gücüne katılma oranı açısından 123. sırada olduğunu belirten Güler, “Türk kadını dünya sıralamasında her alanda bu kadar geride olmayı hak etmemektedir. Toplumsal cinsiyet rollerinin kadınlara dayattığı geleneksel değer yargıları, kadınların sadece eş olma ve annelik rolleri ile sınırlandırılması da önemli sorunlardandır. Oysa eğitim, kadınların ekonomik, sosyal ve siyasal alanlarda var olabilmelerinin en önemli aracıdır. Ne yazık ki AKP iktidarı kız çocuklarını okuldan uzaklaştıran düzenlemeleri bir biri ardına devreye sokmuştur. 4+4+4 eğitim sistemi, taşımalı eğitim sistemi, kız öğrencilerin beşinci ve altıncı sınıftan sonra eğitimlerini bırakmalarına sebep olmuştur. AKP, Kadın İstihdam Paketi ile, kadınları iş ve sosyal yaşamdan uzaklaştırarak, eve ve güvencesizliğe hapsedecek düzenlemeler yapmaktadır. Ayrıca kadınlar çalışma hayatında çoğunlukla kayıt dışı ve daha az ücretle çalıştırılmakta, çalışan kadın erkeklerle "eşit işe eşit ücret" alamamaktadır.” diye konuştu.
Kaynak: iha