14 Mayıs Eczacılık Günü ve Bilimsel Eczacılığın 177. Yıl dönümü dolayısıyla Aydın Eczacı Odası Yönetimi ve Eczacılar Atatürk Anıtına çelenk koydu. Çelenk sunumunun ardından Eczacılar, toplu olarak kahvaltı yaptı. Meslektaşlarının günlerini kutlayan Aydın Eczacı Odası Başkanı Sefa Karaarslan, yaptığı açıklamada, Soma’da yaşanan maden faciası yıl dönümü ve yaşanan terör olaylarından dolayı bu 14 Mayıs’ı buruk kutladıklarını söyledi.
Sabah saatlerinde Atatürk Anıtı’na çelenk sunumunun ardından Muğla Yolu üzerindeki Kahve Bahane’de toplanan eczacılar birlikte kahvaltı yaptı. Aydın Eczacı Odası Başkanı Sefa Karaarslan, yaşanan terör olaylarını ve terörü lanetleyerek ”Ülkemiz uzun yıllardır terör belasıyla boğuşuyor. Bölücü terör örgütü hedef gözetmeksizin halkımızın canına ve malına kast etmekte. Halkımızın bir bölümü kazılan hendekler, patlatılan bombalar nedeniyle kendi vatanlarında evlerini terketmek zorunda kalmış durumda. Güvenlik güçlerimiz devletimizin bekası ve halkımızın güvenliği ve refahı için canları pahasına terörle mücadelelerini sürdürüyor. Terörü en derin nefretle lanetliyor, tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelelerine baş sağlığı ve yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Acınız acımızdır”dedi.
Beş yıllık akademik eğitim sonrası eczacı ünvanı alan bizlerin halkımızın sağlığının korunması ve geliştirilmesindeki rolü gün geçtikçe daha da önem kazandığı ifade eden Karaarslan,” Ülkemizde yaklaşık otuz bin eczacı halkımıza hastanelerde ve serbest eczanelerde ilaç ve sağlık danışmanlığı hizmeti sunumu yapıyor. Bir bölümü de ilaç sanayiinde ya da kamu kurumlarında halkımıza fayda üretmeye devam ediyor. Beş yıllık akademik eğitim sonrası eczacı ünvanı alan bizlerin halkımızın sağlığının korunması ve geliştirilmesindeki rolü gün geçtikçe daha da önem kazanıyor. Ancak bunun kamu otoritesi nezdinde de görülmesi ve değerlendirilmesi, ilaç konusundaki tek yetkin meslek grubu olan biz eczacılardan birinci basamak sağlık hizmetlerinin sunumunda ve koruyucu sağlık hizmetlerinde daha etkin faydalanılması gerekiyor. Avrupa ülkelerinde örnekleri olan ve olumlu sonuçları itibarı ile her geçen yıl geliştirilen, eczacıların sundukları danışmanlık hizmeti modelleri pekala ülkemizde de uygulanabilir. Burda kamu otoritesinin yaklaşımı farmakoekonomik olarak elde ettiği faydayı artırma eğilimi olarak gözükmektedir. Avrupa ülkelerinde olduğu gibi ülkemizin sağlık otoritesinden bu yönde olumlu yaklaşımlar ve düzenlemeler beklediğimizi ifade etmek istiyorum”şeklinde konuştu.
“ECZANE DIŞI ÜRÜNLER RİSK TAŞIYOR”
Eczane dışı satılan tıbbi ürünle de değinen Karaarslan,” Eczane dışı kanallardan satın alınmış ürünler nedeniyle hayati risk yaşayan veya yaşamını yitiren vatandaşlarımıza ait haberleri sık sık yazılı ve görsel basında görmeye ne yazık ki devam ediyoruz. Her fırsatta ifade ettiğimiz gibi, sağlığa ilişkin bütün ürünlerin eczaneden ve eczacı danışmanlığında alınması önem arz ediyor. Elbette devletin düzenleyici ve denetleyici rolü halkımızın sağlığı için son derece önemli, ancak bunun yanında halkımızın da uyanık olması ve umut tacirlerine fırsat vermemesi gerekiyor” diye konuştu.
Kaynak: iha