Türkiye'nin ana gündemi siyaset, 15 temmuz iken Amerika'nın gündemi Trump ve neredeyse her hafta ortaya çıkan yeni iddialar gündemin baş köşesinde.Bu arada Trump destekçilerinin de "deal with it" (bununla baş et/kabul et anlamında) yazılı tişörtler ile dolaştığını ifade etmek lazım.

Ancak, ABD'nin başka gündem maddeleri de var biraz onları anlatmak istedim!..

Rhode Island'da 15.07 tarihinde değişik eyaletlerin governor yani valileri ile ABD'nin önemli iş adamları ile görüşmeler yapıldı ve bu konuklardan birisi de Tesla ve Space x şirketlerinin kurucusu Elon Musk.

Tesla tamamen elektrik ile çalışan ve hibrid olmayan bir araba. Space x ise uzaya roket fırlatan bir şirket.

Bu toplantıda daha çok valilerin dinlediği konuğun anlattığı hususları belirtmek isterim.

Araç geleceği bakımından önümüzdeki on yıl için öngörü araçların tamamen otonom olacağı şeklinde yani araçta bir direksiyon olmayacak istenilen yere yolcuyu götürecek.Tesla'nın ürettiği aracın özelliği karbon salınımı yapmaması.Ancak böyle bir araç imal edilirken ne kadar karbon salınımı yapılıyor ve bu aracın komponentlerinin imalatının yarattığı karbon salınımı ile içten yanmalı muadil bir aracın imalat ve operasyonel süresinde yarattığı salınım mukayesesi nedir o bilgi bende mevcut değil ama merak edip ölçen olmuştur herhalde atılan taş ürkütülen kurbağaya değiyor mu değmiyor mu!

Burada gerek araç ve parçalarının imalat sürecinde gerekse operasyonel aşamada toplamda karbon ayak izinde ciddi bir azalma sağlanabilmesi önemli.

Bu arada yanlış hatırlamıyorsam petrol zengini Norveç on yıl içinde içten yanmalı motorları yasaklama kararı aldı.

Beklenti içten yanmalı araçların tedavülden kalkacağı!

Daha esaslı bir konu ise Space x!

Nasa artık bütçe vs gerekçelerle uzay programını özel sektöre outsource etmiş durumda ve iki firmaya verdiği milestone aşamalı ihalede taahhütlerini yerine getiren firma Space x olabilmiş!

Space x in başarılı olduğu konu ise en az maliyet ile en çok payload yani yükü uzaya çıkarabilmesi.

Bu konuyu da roket motorlarında yaptığı çalışmalar ve roketin dünyaya geri dönüp tekrar kullanabilme özelliği ile sağlanmış durumda...

Esas amaç teknolojiyi daha da ilerletip Amerikalıların multi-planetary yani çoklu gezegende yerleşim sağlanabilmesinin önünü açmak.

Son olarak konuşulan başlık ise "AI" (artificial intelligence) yani yapay zeka.Elon Musk insanoğlu için en büyük tehlikelerden birinin yapay zeka olduğunu ifade ederek bu işle uğraşan yapılanmaların hükümetler tarafından denetlenmesi gerektiğini işin Kamu tarafında bulunanların konuya uzak olduklarını ifade etti.

Yapay zekanın vereceği karar mekanizmasında insanlar gibi duygu ve başka dış etkenler dahil olmayacağından verilecek kararlar da insanlardan daha başarılı olacağından bu işin ucunun nereye varacağını kestirmek zor.Hali hazırda bir kaç saat içinde kendi kendine öğrenebilen robotlar yapıldığı anlaşılıyor.

Bu toplantıda işin ilginç tarafı valilerin mevzuat ve teşvik bakımından hükümetin/eyaletlerin neler yapılması gerektiğini adeta bir talebe gibi sorularla sorup öğrenmeye çalışmasını da ilginç bir uygulama olarak gördüm.

İşin nereye varabileceği boyutunda Alon Musk ekstreme örnekler verdi ama bunlara burada girmeyeyim ancak filmlerde görülen işletim sistemlerinin her şeyi ele geçirdiği senaryolar bu iş kontrol altına alınmazsa gerçek olur mu veya kötü amaçla kullanılırsa sonu nereye varır bilinmez.

Bir başka anlatımla bilgisayar kodlama/yazılımları ve hardware teknolojisi ile bu bağlamda matematik ve sayısal ilimler gün geçtikçe önemini geleceğin meslekleri olarak daha da arttıracak gözüküyor.

Son olarak Çin hemen her alanda dört nala koşturuyor ve hiç bir alanda geri kalmıyor.

Umarım Türkiye'de bu ve benzeri teknoloji konularında bütçe ayırıp ciddi sonuçlar elde edebilir.

TİKA vasıtasıyla her sene 4 milyar usd dış ülkelere hibe, Suriyelilere şu ana kadar 30 milyar usd harcama yapıldığının ifade edildiği bir ortamda her sene bu konulara da gerçekçi ve  sonuç alıcı bütçeler ayırılabilir diye ümit ediyorum.

Sağlıcakla kalınız...