Şanlıurfa’nın Viranşehir İlçesi’nde, Kaymakamlık ve Emniyet Müdürlüğü’ne bombalı saldırı hazırlığında olduğu ileri sürülen 4 Suriye uyruklu zanlı ile güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı. Çatışmada 4 Suriye uyruklu öldürülürken, yanlarında bulunan 29 kilo patlayıcı ise imha edildi.
Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 15 gün önce yasa dışı yollarla Suriye’nin Rasulayn kentinden Türkiye’ye gelen 4 Suriyeli, Viranşehir Kızıltepe yolu üzerinde bulunan bir inşaata yerleşti. İddiaya göre, çatışmada öldürülen Suriyeliler, Viranşehir Kaymakamlığı ile Emniyet Müdürlüğü binasına eş zamanlı bombalı saldırı düzenlemek için harekete geçti. Polis, Suriyelilerin bugün el yapımı patlayıcılar ile harekete geçtiğini saptayınca operasyon kararı aldı.
ÇATIŞMA ÇIKTI, 4 SURİYE UYRUKLU ÖLDÜRÜLDÜ
Olay, saat 13.30 sıralarında Viranşehir-Kızıltepe karayolunun 7.kilometresinde meydana geldi. Polis ekipleri, takibe aldıkları 2 motosiklette bulunan 4 kişiyi durdurmak istedi. Suriyeliler, polisin "Dur" ihtarına uymayarak kaçmaya çalışınca çatışma çıktı. Çatışmada motosikletlerdeki 4 kişi öldürüldü. Polis ekipleri olay yerinde yaptıkları incelemede motosiklete yerleştirilmiş, içinde 20 kilogram TNT bulunan düdüklü tencereyle bir miktar patlayıcı ve bomba düzenekleri ele geçirdi. Motosikletlere yerleştirilen patlayıcılar, geniş güvenlik önlemlerinin ardından kontrollü şekilde imha edildi. Çatışma haberi üzerine Şanlıurfa Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı da beraberinde özel harekatçılar ile Viranşehir’e gitti.
5 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Suriye’den eylem için Viranşehir gelen Suriyeliler, 15 gün boyunca ilçede bulunan Suriyelilerin işlettiği kuyumcu ve bazı esnafla temas halinde oldukları saptanması üzerine polis, bu iş yerlerine operasyon düzenledi. Yapılan baskınlarda Suriyeli olduğu öğrenilen 5 kişi gözaltına alınırken, öldürülen 4 Suriyeli ile irtibatlı olduğu ifade edilen 10 kişinin ise arandığı kaydedildi.
BOMBALAR İMHA EDİLDİ
Çatışmada öldürülen Suriyelilerin motosikletlerinde yapılan incelemede ise bir tencerede 20 kilo TNT patlayıcı bulundu. Ayrıca motosikletlerin heybelerinde yapılan aramalarda ise 5’er kiloluk 2 ayrı TNT kalıbı daha olduğu görüldü. Bunun üzerine trafiğe de kapatılan bölgede alınan önlemlerin ardından patlayıcılar, bomba imha uzmanlarınca kontrollü şekilde imha edildi.
Büyük gürültüyle yaşanan patlamanın ardından patlayıcıların bulunduğu bölgede derin çukur oluştu. Ölen Suriyelilerin yanında bulunan 2 tabanca ile mermilere polislerce incelenmek üzere el konuldu.
Bombalı eylemi gerçekleştirmeden çıkan çatışmada öldürülen Suriyelilerin cenazeleri ise otopsi için Adli Tıp Kurumu morguna götürüldü.
Yaşananların ardından güvenlik güçleri Şanlıurfa ve Viranşehir’de önlemlerini artırdı.
Kaynak: iha