Sarayburnu bot faciasında savcı mütalaasını açıkladı

Sarayburnu açıklarında kuru yük gemisiyle sahil güvenlik botunun çarpışması sonucu 4 askeri mürettebatın şehit olduğu faciaya ilişkin görülen davada mütalaasını açıklayan savcı, gemi kaptanının 22,5 yıla kadar hapsini istedi.

Sarayburnu açıklarında kuru yük gemisiyle sahil güvenlik botunun çarpışması sonucu 4 askeri mürettebatın şehit olduğu faciada sanıklar Abdullah Hamadi, Allam Fattouh ve Mohamad Fttahe’nin ‘bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçundan yargılanmasına devam edildi.

Anadolu 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanık Abdullah Hamadi cezaevinden getirilirken tutuksuz sanıklar duruşmaya katılmadı. Kazada hayatını kaybedenlerin ve yaralananların yakınları ile taraf avukatları salonda hazır bulundu.

“Sahil güvenlik botu asli kusurlu”

Duruşmada kusur tespitine ilişkin bilirkişi raporunun mahkemeye ulaştığı belirtildi. Bilirkişi raporunda ‘TCSG 25’ isimli botun olayda asli kusurlu olduğu, M-V Tolunay isimli geminin, gemi kaptanı sanık Abdullah Hamadi’nin tali kusurlu olduğu kaydedilirken gemi zabıtı sanık Allam Fattouh ve güverte reisi sanık Mohamad Fttahe’nin kusursuz olduğu vurgulandı.

Bunun üzerine müştekilerin avukatı, raporu kabul etmediklerini belirterek yeniden bilirkişi raporu aldırılmasını talep etti. Mahkeme, avukatların yeniden rapor aldırılması yönündeki beyanını reddetti.

Duruşmada mütalaasını açıklayan savcı, olay günü Türk Sahil Komutanlığı’na ait botun İstanbul Boğazından geçiş yapan Rusya Federasyonuna ait tarama gemisinin refakatini yaptığını belirterek bu sırada Ahırkapı önlerinde sanık Abdullah Hamadi’nin kullandığı dökme yük gemisinin Türk Sahil Bot’una çarptığını anlattı. Mütalaada, kazada sahil güvenlik botunda görevli Ali Rıza Yücel, Bülent Demirkaya , Sinan Göktaş ve Yavuz Gökhan Şahin’in hayatını kaybettiği Ayhan Akgönül, Mehmet Nuri Karaca ve Enver Çetin’in de yaralandığı belirtildi.

Gemi kaptanının 22,5 yıla kadar hapsi istendi

Sanık Abdullah Hamadi’nin kusurlu olduğunun tespit edildiği kaydedilen mütalaada sanık Hamadi’nın "bilinçli taksirle birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8 aydan 22,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. Savcı, diğer sanıklar gemi zabıtı Allam Fattouh ve güverteci Mohamad Fttahe’nın ise beraatlarine karar verilmesini istedi.

Mütalaaya ilişkin söz alan sanık avukatı, olayda hayatını kaybedenlerin yakınlarına 750 bin dolar ödeme yaptıklarını kaydederek, müvekkilleri hakkında beraat kararı verilmesini istedi. Ara kararını açıklayan mahkeme, sanık Abdullah Hamadı’nın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Olayın geçmişi

17 Ağustos 2016’de Marmara’dan Ukrayna’nın Odessa Limanı’na giden ’M-V Tolunay’ isimli kuru yük gemisi, Sarayburnu açıklarında sahil güvenlik botu ile çarpışmıştı. Meydana gelen kazada, sahil güvenlik botunda bulunan Kıdemli Üsteğmen Ali Rıza Yücel, Uzman Çavuş Bülent Demirkaya, Astsubay Yavuz Gökhan Şahin ve er Sinan Göktaş hayatını kaybetmişti. Kazada Uzman Onbaşı Enver Çetin ile erler Ayhan Akgönül ve Mehmet Nuri Karaca yaralanmıştı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gemi kaptanı Abdullah Hamadi, gemi zabıtı Allam Fattouh ve güverte reisi Mohamad Fttahe hakkında “bilinçli taksirle birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 22,5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.

Kaynak: iha